Acţionarii israelieni ai Radisson Blu: Hotelurile din Bucureşti sunt cel mai important activ al nostru. Pe termen scurt vânzarea nu va fi „pe masă“

Autor: Mădălina Panaete 20.04.2015
Hotelul de cinci stele Radisson Blu şi terenul din centrul Capitalei cunoscut ca proiectul Casa Radio sunt cele mai importante active controlate în România de Elbit Imaging. În urmă cu şase ani grupul, la acea vreme controlat de israelianul  Mordechay Zisser, anunţa investiţii de 2 mld. euro pe piaţa locală.
 
Grupul israelian Elbit Imaging trece printr-un proces de restructurare, iar o parte din activele imobiliare deţinute în România, res­pectiv terenuri din Târgu-Mureş şi Hune­doa­ra au fost vândute, însă reprezen­tanţii gru­pu­lui susţin că deocamdată nu se pune pro­ble­ma vânzării hotelurilor. În România, gru­pul deţine ac­ţiuni în cadrul companiilor Plaza Cen­ters (pro­iecte imobiliare) şi Bucureşti Turism (ho­te­luri).
 
„Viitorul Elbit stă sub semnul plăţii unei părţi importante din datorie în următorii 3-5 ani. Vorbim de un proces foarte lung, iar vân­zarea nu va fi pe masă pe termen scurt. (...) Nu este în planul nostru deocamdată. Sunt pro­vo­cări în următorii patru ani care par imense acum, dar sunt posibilităţi de a atrage finan­ţări sau investitori“ , a declarat Ron Hadassi, pre­şe­­dintele boardului Elbit Imaging, com­panie care controlează 77% din Bucureşti Turism, prop­rietara hotelurilor Ra­disson Blu de cinci stele şi Centre Ville Elite ApartHotel de patru stele. Cele două uni­tăţi însumează în prezent 487 de camere şi apartamente.
 
Elbit, o companie listată la bursa de la New York şi Tel Aviv, a aprobat în urmă cu apro­ximativ un an un plan de restructurare a da­to­riilor prin care s-au tăiat creanţe de apro­xi­mativ 400 mil. euro. Astfel, deţinătorii de obli­­ga­ţiuni au ajuns să controleze circa 95% din acţiunile companiei fondate în urmă cu circa 20 de ani.
 
„Bucureşti Turism este cel mai important activ al nostru“, a mai spus Hadassi, fără să ofere o estimare privind valoarea hotelurilor.