Analiştii Deutsche Bank dau „buy“ la Romgaz

Autor: Roxana Pricop 20.04.2015

Analiştii de la Deutsche Bank reco­mandă „cumpărare“ pentru acţiunile Romgaz (SNG) în primul raport de analiză ce acoperă o companie româ­nească emis de aceştia.

Ei văd un preţ-ţintă de 42 lei/ acţiune pentru producătorul de gaze, cu 20% peste referinţa de 34,8 lei/titlu la care au închis titlurile SNG şedinţa de vineri.

„Cu o perspectivă stabilă atât pentru producţie cât şi pentru preţuri, Romgaz oferă un randament al dividendului stabil (în prezent de 9,3%), printre cele mai mari din sectorul de petrol şi gaze. Deţinut de stat în proporţie de 70%, fără datorii şi necorelat cu preţul petrolului, Romgaz pare o insulă de stabilitate în sectorul de petrol şi gaze“, potrivit raportului de analiză.

Romgaz este cel mai mare pro­ducător de gaze naturale din Ro­mânia, cu o capitalizare bursieră de 13,412 mld. lei. Compania a încheiat anul 2014 cu un profit net record, de 1,4 miliarde de lei (315 mil. euro), cu 44% mai mare comparativ cu 2013. Compania vrea să distribuie acţionarilor peste 85% din profitul net.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Afacerile companiei au crescut anul trecut cu 15%, până la 4,49 miliarde de lei (circa 1 mld. euro). Factorii esenţiali care au contribuit la aceste rezultate record au fost scumpirea gazelor din producţia internă ca urmare a aplicării calendarului de liberalizare şi costuri mai mici ca urmare a diminuării vânzărilor de gaze din import. Com­pania a mai precizat în datele preli­minare că vânzările de gaze în volume au crescut uşor anul trecut, în ciuda scăderii pieţei, în timp ce producţia de energie electrică la centrala de la Iernut s-a majorat cu aproape 57%.

În acest an, acţiunile SNG au scăzut cu 1,6%, faţă de o creştere de 6,6% a indicelui BET, principala referinţă a bursei de la Bucureşti.

Deutsche Bank este prezentă pe piaţa din România din anul 1998 şi furnizează produse şi soluţii per­sonalizate pentru clienţii băncii cor­porative şi ai băncii de investiţii, servicii de tranzacţii bancare pentru clienţi corporativi şi instituţionali, precum şi servicii de private banking pentru clienţii persoane fizice.