Bursele au închis aproape de degringoladă vineri. Ce urmează?

Autor: Sebastian Tănase 20.04.2015
Principalii indici bursieri europeni au încheiat săptămâna trecută în scădere,  marcaţi de schimbările legislative de pe piaţa financiară din China cât şi de împotmoleala autorităţilor elene de a ajunge la un acord cu troica creditorilor, scrie CNBC.

De asemenea, pana de curent electric care a afectat timp de două ore terminalele Bloomberg la nivel mondial, încă de la deschiderea şedinţelor de tranzacţionare, a adăugat la situaţia tensionată de pe pieţe şi a întins la maximum nervii investitorilor, notează Financial Times.

Troica instituţiilor creditoare europene (FMI, BCE şi CE) refuză să aloce Greciei ultima tranşă din programul de bailout, de 7,2 miliarde euro, din cauză că guvernul elen nu a reuşit nici până acum să furnizeze autorităţilor europene o listă clară şi completă cu reformele pe care statul le va implementa astfel încât să evite falimentul şi să tragă în jos acţiunile europene.

Euro Stoxx 600, indicele pan-european al celor mai importante 600 de companii din zona euro, a închis şedinţa de vineri în scădere cu 1,8% faţă de ziua precedentă, după un început de an marcat de aprecieri continue.

Conform Dailymail, scăderea s-a datorat situaţiei incerte din Grecia cât şi autorităţilor din China, care au anunţat vineri o serie de noi reguli pentru tranzacţionarea în marjă, care ar trebui să faciliteze tranzacţiile în lipsă (short selling). „Autoritatea Financiară din China încurajează tranzacţiile în lipsă către investitorii instituţionali şi doreşte să înceteze tranzacţionarea în marjă pe pieţele OTC (over-the-counter). Traderii au fost nevoiţi să prindă din urmă vestea după ce terminalele Bloomberg au revenit online, iar acela a fost momentul când bursele europene au început să scadă“, a afirmat directorul KCG Europa, Ioan Smith.

Investitorii ţin sub atentă observaţie situaţia din Grecia pe măsură ce lipsa de lichiditate a ţării se intensifică şi cu atât mai mult cu cât la începutul lunii viitoare statul elen trebuie să ramburseze o tranşă din împrumut cât şi plata salariilor bugetarilor şi a pensiilor. Potrivit Financial Times, oficialii greci au fost refuzaţi după joi aceştia au solicitat informal FMI-ului să amâne plata datoriei. 

Preţurile titlurilor de stat greceşti au scăzut şi au împins randamentele la contractele pe doi ani cu 3,3%, până la 26,3% (cel mai ridicat randament din Europa), în timp ce randamentul la contractele pe 10 ani s-au apreciat cu opt puncte procentuale de bază, până la 12,5%. Preţurile şi randamentele sunt invers proporţionale.

Indicele german DAX a înregistrat cea mai slabă performanţă dintr-o săptămână începând cu 2011 şi s-a depreciat cu peste 2,5% până la 11.688 de puncte mărind pierderea săptămânală la 5,5%.

În Franţa., indicele de referinţă al bursei de la Paris a scăzut cu 1,55%, la 5.143 de puncte, în timp ce FTSE 100, al bursei de la Londra, a coborât cu 0,93%.