Solicitările de garantare a creditelor pentru programul "Prima Casă" au crescut în acest an cu 30%

Autor: Cristina Cuncea 21.04.2015

Ritmul mediu al solicitărilor de garantare primite, în ultima perioadă, de către fond este de 220 de solicitări pe zi, faţă de 120 de solicitări pe zi în aceeaşi perioadă a anului trecut. Solicitările de garantare au crescut în acest an cu aproximativ 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, se arată într-un comunicat al FNGCIMM.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat în acest an 6.800 garanţii pentru creditele prin programul "Prima Casă", cu o valoare de 555 milioane de lei, care au susţinut credite de peste 1,1 miliarde de lei, valoarea medie a unei finanţări fiind de 165.000 lei (37.000 euro).

"Având în vedere volumul mare de solicitări de garantare pe care FNGCIMM le procesează în această perioadă, recomandăm potenţialilor noştri clienţi să încheie antecontractele de vânzare-cumpărare pe un termen de minim 30 zile. Depunem eforturi considerabile pentru a accelera ritmul de acordare, pentru a asigura un flux simplu şi rapid şi facem apel la potenţialii beneficiari să acorde o atenţie sporită la întocmirea dosarelor", se menţionează în comunicat.

Totodată, reprezentanţii Fondului recomandă verificarea suplimentară a conţinutului dosarelor transmise spre aprobare, pentru evitarea reluării procedurii de analiză în cadrul fondului, în cazul unei documentaţii incomplete sau incorect întocmite.

"În această situaţie se află circa 30% din dosarele primite de către FNGCIMM, ceea ce obligă personalul fondului să revină în medie de 3 ori pe aceleaşi solicitare, acţiune ce are efect direct asupra operativităţii şi dinamicii procesului de acordare a garanţiilor", explică sursa citată.

De la debutul programului, anul 2009, FNGCIMM a acordat aproape 139.000 de garanţii, în valoare de circa 11,6 miliarde lei, pentru credite accesate în valoare de circa 23 miliarde lei.