Eurostat are „rezerve“ legate de calitatea datelor statistice trimise de Bulgaria

Autor: Bogdan Cojocaru 22.04.2015

Bulgaria a înregistrat a treia cea mai scăzută datorie suverană din UE şi un deficit bugetar de 2,8% din PIB, la sfârşitul anului trecut, dar calitatea datelor statistice furnizate de această ţară a fost întâmpinată cu rezerve, potrivit Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.

Datoria Bulgariei a fost de 27,6% din PIB în perioada analizată (pentru Estonia, indicatorul a fost de 10,6% din PIB, iar pentru Luxemburg de 23,6% din PIB – acestea sunt singurele ţări care au datorii mai mici decât cea a Bulgariei).

Însă în privinţa deficitului bugetar, Eurostat „îşi exprimă rezervele privind calitatea datelor raportate în legătură cu sectorul de clasificare al Fondului de Asigurare a depozitelor şi cu impactul asupra deficitului al plăţilor făcute din fond pentru depozitele garantate ale Corporate Commercial Bank“.

Această bancă a fost implicată într-un scandal cu puternic iz politic care a adus aproape de colaps întregul sector bancar bulgăresc. Date statistice „fabricate“ furnizate de Grecia au adus criza datoriilor suverane în zona euro.