Raliul lirei sterline scumpeşte piesele auto şi medicamentele importate din Regat

Autor: Roxana Pricop 22.04.2015
Lira sterlină s-a apreciat cu 7,5% faţă de leu în acest an, evoluţie care a scumpit importurile de componente auto, medicamente şi cosmetice din Regatul Unit. Analiştii se aşteaptă ca raliul valutei britanice să continue, iar în toamnă să reatingă maximul istoric de 6,3 lei.

Banca Naţională a României (BNR) a cotat ieri o liră sterlină la 6,1993 lei, cu 7,5% mai mult decât la începutul anului. Pe 11 martie, lira sterlină a atins maximul istoric de 6,33 lei. Faţă de euro, lira sterlină s-a apreciat cu 8% în acest an şi s-a depreciat cu 4,5% faţă de dolarul american.

„Cursul EUR/RON a rămas stabil în ultimele luni, aşadar aprecierea lirei sterline în faţa leului a mimat de fapt aprecierea lirei în faţa euro. Explicaţia constă în divergenţa tot mai clară dintre abordările monetare din zona euro şi Marea Britanie. În zona euro, Banca Centrală Europeană a continuat să taie dobânzile şi a iniţiat în debutul acestui an un program de tip „QE“ prin care va cumpăra active financiare în valoare de peste 1 trilion de euro până în toamna anului viitor. În schimb, în Marea Britanie, Banca Angliei se pregăteşte de normalizarea politicii sale monetare, urmând să crească dobânda-cheie cândva la finalul acestui an sau la începutul anului viitor“, a spus Mihai Nichişoiu, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Un eveniment care ar putea avea impact asupra evoluţiei lirei sterline este rezultatul alegerilor parlamentare din luna mai, dar şi un eventual exit al Marii Britanii din UE cândva în următorii ani.

„Dar aceste incertitudini nu sunt mai mari decât cele prezente în zona euro. Iar abordările monetare din zona euro vor continua să fie considerabil mai relaxate decât cele din Marea Britanie“, mai spune analistul de la Tradeville.

Claudiu Cazacu, analist-şef la XTB Brokers, afirmă că „putem avea perioade de fluctuaţii sub 6 lei/liră însă cursul ar putea urca spre 6,3 în toamnă. Efectul unei întăriri a lirei faţă de leu ar fi pozitiv pentru românii care lucrează în Marea Britanie şi trimit bani sau fac achiziţii în România. Produsele britanice devin însă mai puţin competitive în România, iar vacanţele şi studiile în Regatul Unit se scumpesc şi mai mult.“

Principalele produse importate de România din Marea Britanie, şi deci „scumpite“ de aprecierea lirei, sunt componentele auto, medicamentele, ţigările şi cosmeticele. În topul produselor exportate în Regat sunt componentele auto, de către Ford România, care este şi al doilea cel mai mare importator de produse din Mare Britanie.