Guvernul îşi asumă să transfere în deficit sumele ce nu vor fi decontate de UE pe programele derulate cu fonduri europene

Autor: Iulian Anghel 22.04.2015

Proiectele care pot beneficia de fonduri UE vor fi finanţate de la bugetul de stat, iar dacă pentru unele sume Comisia Europeană nu va accepta decontarea, atunci acestea vor fi adăugate la deficitul bugetar, a anunţat ieri ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, fost ministru al fondurilor europene.



Anunţul ministrului înseamnă o schimbare de optică, dar subliniază şi o temere destul de gravă: mai sunt opt luni până la finalul exerciţiului financiar 2007 – 2013, iar România a transmis la Bruxelles cereri de rambursare pentru doar 10,1 mld. euro adică 53% din totalul fondurilor de 19 mld. euro alocate ţării în acest exerciţiu financiar. Acest lucru înseamnă că România poate pierde miliarde de euro, dacă nu se grăbeşte. O gură de oxigen a primit ieri Bucureştiul de la Bruxelles, care a acceptat ca 3 mld. euro programaţi în 2014 şi neabsorbiţi de România să poată fi cheltuiţi în 2016 şi 2017.

Ceea ce vrea să facă ministrul finan­ţelor este o schimbare pentru că, până în prezent, guvernul nu şi-a asu­mat să transfere în deficit eventualele sume cheltuite din buget pentru pro­iecte derulate cu fondurile europene şi care nu ar fi fost, din diferite raţiuni, acoperite de Comisia Europeană. În 2014, de pildă, din bugetul consolidat au fost transferate la bugetele locale aproape 4 miliarde de lei destinaţi iniţial proiectelor cu fonduri UE pentru că, s-a spus, ei nu puteau fi cheltuiţi (de fapt, deşi nu s-a admis public această ipoteză, nu exista siguranţa că banii vor fi recuperaţi astfel încât să nu fie transformaţi în deficitul bugetar). Deficitul bugetar a fost, prin urmare, de 1,8% din PIB (1,5% din PIB potrivit raportării Eurostat), adică sub cel convenit iniţial de 2,5% din PIB.

Teodorovici spune citat de Mediafax: „Vom lansa finanţări publice pe toate zonele eligibile pe fonduri eu­ro­­pene, într-un ritm foarte rapid, du­pă ca­re nota pentru decontare a aces­tora se va face din fonduri UE. Este un prin­ci­piu pe care de ani de zile îl spun şi la care trebuie să ajungem: chel­tuim tot cir­cuitul public din eco­no­mie, după ca­re cer la comisie de­con­tarea pe ceea ce este eligibil. Dife­renţa se duce probabil pe deficit, că e normal să fie aşa şi e normal să ne dezvoltăm. Fără o astfel de abordare, nu ne putem dez­vol­ta la viteza pe care ne-o dorim cu toţii pen­tru a recupera decalajele eco­no­mice fa­ţă de celelalte state membre din UE. E o schim­bare de viziune care se va simţi“.

România poate cheltui până în 2017 fonduri UE de 3,1 mld. euro rămase neutilizate în 2014

Consiliul Uniunii Europene a aprobat ieri reportarea pentru perioada 2015 -2017 a unei sume de 3,1 miliarde de euro reprezentând fonduri alocate României de la bugetul UE prin cadrul financiar multianual (CFM) şi pe care ţara nu le-a cheltuit anul trecut, potrivit bugetului revizuit al UE. România şi-a asumat anul trecut angajamente pentru proiecte cu finanţare UE în valoare totală de 4 miliarde de euro, din care 3,1 miliarde de euro au rămas neutilizate, fondurile urmând să fie transferate pentru proiecte ce vor fi demarate între 2015 - 2017. Spre comparaţie, pentru proiectele UE din Polonia au fost angajate anul trecut 11,2 mld. euro, din care au rămas necheltuite doar 95 mil. euro. (Florentina Dragu)