Raiffeisen Banca pentru Locuinţe a ajuns la un profit de 1,7 miliarde de lei

Autor: Marius Oncu 22.04.2015

Suma de 3,2 miliarde lei reprezintă valoarea potenţialului de investiţii în domeniul locativ accesibil clienţilor băncii pe termen mediu şi lung (depuneri şi credite).

Depunerile efectuate de clienţi au urcat cu 34% faţă de anul 2013, soldul total aferent contractelor de economisire-creditare atingând, la sfârşitul anului 2014, cifra de 451 milioane lei, se arată într-un comunicat transmis de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe.

La finele lunii decembrie, RBL a raportat un nivel total al activelor de 527 milioane lei, în creştere cu peste 30% faţă de anul 2013.

"Preocuparea noastră cea mai mare a fost şi este de a creşte activitatea de creditare în condiţii de risc minim pentru clienţi şi pentru banca. Contractând o finanţare în lei, cu dobânda fixă, clientul evita riscul de rată de schimb şi cel de rata dobânzii. Finanţând clienţi cu un istoric de economisire cunoscut, banca minimizează costul cu provizioanele", a spus preşedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, Aurelia Cionga.

Valoarea creditelor acordate de RBL în 2014 a fost de 35 milioane lei, în creştere cu 31% faţă de valoarea înregistrată cu un an înainte.

În 2014, valoarea medie a finanţărilor prin creditele garantate cu ipotecă a fost de 140.000 lei, în creştere cu 6% faţă de 2013, în timp ce valoarea medie a creditelor negarantate a fost de 27.000 lei, cu 5% mai mare faţă de anul anterior.

Creditele garantate cu ipotecă au fost solicitate în principal de clienţi care au achiziţionat imobile (60% din volumul total de credite cu ipotecă), iar creditele fără ipotecă au fost acordate în mare parte pentru modernizarea imobilelor (82% din volumul total de credite fără ipotecă).

Dezvoltarea activităţilor de economisire şi creditare a condus la creşterea veniturilor nete atât a celor din dobânzi, cu 9 % faţă de 2013, cât şi a celor din comisioane, cu 3% faţă de 2013. În 2014, RBL a obţinut un profit net de peste 1,7 milioane lei, în creştere cu 4% faţă de anul anterior.

Raiffeisen Banca pentru Locuinţe oferă produse de economisire-creditare, destinate îmbunătăţirii situaţiei locative.

Clienţii, care încheie un contract de economisire-creditare şi economisesc o perioada de timp, au ulterior posibilitatea accesării unui credit cu dobânda fixă de 4,5% pe an, în funcţie de produsul ales. În fiecare an, clienţii primesc la depunerile efectuate în anul respectiv, o prima de stat de 25% pe an, până la 250 de euro (echivalentul în lei), la care se adaugă dobânda băncii.

Finanţările acordate de Raiffeisen Banca pentru Locuinţe sunt folosite atât pentru renovare, modernizare, extindere, construcţie sau cumpărare de locuinţe, cât şi pentru refinanţarea altor credite ipotecare/imobiliare, contractate de la alte bănci.

Produsele oferite de RBL sunt vândute în prezent prin cele 525 de agenţii Raiffeisen Bank şi prin parteneri.