A lucrat nouă ani în telecom, iar acum vrea să iasă la export cu produse cosmetice naturale

Autor: Corina Mirea 25.04.2015

Bianca Mitrea este inginer de profesie, specializat în IT&C, însă din 2010 a decis să lase cursurile şi trainingurile de­dicate tehnolo­giei pentru a învăţa cum să facă produse cos­me­tice 100% natu­rale. După mai mulţi ani de studiu, la finalul lui 2013 ea şi-a deschis propriul laborator de cos­metice, Qi Cosmetics, unde in­gredientele venite de la producători şi furnizori locali devin creme, demachiante, săpunuri sau trata­mente de 15 până la 90 de minute.

„Decizia înfiinţării firmei a venit în mod firesc, după mai bine de un an şi jumătate de studiu în domeniu, sute de reţete încercate şi solicitări tot mai multe de la prieteni. Am pornit de la o problemă cu care ne confruntăm la nivel global: pielea poate absorbi anual kilograme de substanţe nocive provenite din produsele de îngrijire corporală, de la simplele săpu­nuri sau creme până la cele de machiaj, mani­chiură, stilizare a părului sau deodo­rante”, spune Bianca Mitrea, care a lucrat apro­ximativ nouă ani în industria de tele­com, potrivit informaţiilor de pe profilul per­sonal de LinkedIn, reţea de socializare de business.

Ea deţine o diplomă de cosmetician şi urmează să obţină şi diploma de expert în formulări cosmetice organice de la o şcoală din Anglia. Qi Cosmetics produce cos­me­tice 100% naturale, organice, realizate ma­nual, în loturi mici, care au o valabilitate de cel mult şase luni.

Bianca Mitrea nu a precizat ce inves­ti­ţie a necesitat dezvoltarea propriei linii de cos­metice, însă menţionează că cele mai mari costuri au fost generate de amenajă­rile necesare şi dotările iniţiale, de forma­li­tă­ţile legale, de stocurile de ingrediente, etc. Ingredientele naturale sunt achiziţio­nate de la furnizori locali (unii producători direcţi, alţii importatori de pe piaţa UE). Majoritatea sunt şi organice, având certificate de conformitate de la furnizori. şi toate produsele cosmetice au analize fizico-chimice şi micro-biologice realizate, la zi, într-un laborator acreditat.

În general, clienţii Qi Cosmetics cumpără produse de îngrijire pentru pro­bleme dermatologice, dar sunt tot mai inte­resaţi şi de gamele de machiaj. Preţul pro­duselor variază între 8,5 lei pentru un balsam de buze şi aproape 130 de lei pentru un set cadou care conţine un ser pentru ten şi o cremă.

Antreprenoarea spune că, până în pre­zent, cele mai mari impedimente pentru bu­sinessul pe care l-a dezvoltat au fost asi­gu­rarea unui flux constant de ingre­diente şi recipiente de o anumită calitate şi re­ti­cenţa clienţilor de a testa produse naturale.

„Mi-aş dori  să existe o clarificare transparentă a tuturor cerinţelor pe care un producător trebuie să le îndeplinească pentru a fi conform, mai ales în condiţiile respectării legislaţiei europene. În următorii trei ani vreau să ajung să vând produsele pe plan internaţional, să acreditez bio/ organic alte câteva produse şi să dezvolt portofoliului de clienţi, orientându-mă către consumatori mari/ corporaţii”.

Pentru o reţetă gata pregătită, timpul efectiv de realizare (fără a lua în considerare toate pregătirile legate de suprafaţa de lucru, sterilizarea instrumentelor şi a recipientelor, etichetare şi managementul stocului) variază între 15 şi 90 de minute.