Slovacia se pregăteşte de un război contra italienilor de la Enel

Autor: Bogdan Cojocaru 23.04.2015
Guvernul Slovaciei se pregăteşte de luptă şi trimite ameninţări grupului italian de energie Enel, care intenţionează să iasă de pe piaţa locală înainte de a finaliza extinderea singurei centrale nucleare a ţării, un element important de siguranţă în strategia energetică. 

Guvernul este iritat de faptul că Enel caută să-şi vândă participaţia de 66% pe care o deţine la producătorul slovac de electricitate Slovenske Elektrarne (SEAS), în care Bratislava deţine restul de acţiuni. Valoarea pachetului italienilor este estimată la trei miliarde de euro, scrie The Wall Street Journal. SEAS îşi dublează la patru numărul de reactoare pe care le are la centrala de la Mochovce. Unitatea asigură în prezent 11% din consumul de energie al ţării.

Guvernul vrea ca Enel să finalizeze extinderea centralei până la finalul anului 2017, cu toate că proiectul a fost întârziat de mai multe ori, iar estimările de costuri au crescut. Bugetul proiectului s-a dublat la 4,6 miliarde de euro.

„Am trimis câteva scrisori tuturor posibililor cumpărători ai acţiunilor Slovenske Elektrarne informându-i că, în acest stadiu, nimeni, nici guvernul şi nici ministerul, nu va sprijini tranzacţia“, a afirmat ministrul slovac al economiei Pavol Pavlis. El a explicat că proiectul Mochovce este prioritatea guvernului, însă acesta nu-l poate bloca pe Enel să-şi vândă activele.  Enel aşteaptă oferte pentru participaţia sa până pe 9 mai. Companiile cehe CEZ şi EPH şi un consorţiu maghiar format din Slovnaft, divizia slovacă a MOL, şi MVM Group, companie de stat, şi-au exprimat interesul pentru acţiunile SEAS.

 

Război pe bani

Guvernul slovac a atacat, de asemenea, Enel printr-un proces legat de evaluarea SEAS atunci când aceasta a fost privatizată. Bratislava cere ca italienii să plătească 200 de milioane de euro în plus faţă de cele 840 de milioane de euro plătite de Enel în 2008 când a preluat compania. Separat, guvernul cere compensaţii de până la 320 de milioane de euro legate de contractul companiei italiene de a opera o hidrocentrală slovacă.

„Cred că lăsarea acestor probleme deschise aduce anumite riscuri oricărui noi acţionar. Cred că orice nou acţionar ar vrea ca înainte să intre în companie să i se facă curăţenie pe birou“, a explicat ministrul.

Enel a scos la vânzare Slovenske în urmă cu mai mult de un an pentru a-şi micşora datoriile. Dar de atunci a reuşit să-şi atingă ţintele de reducere a datoriilor prin scoaterea pe bursă a unei participaţii pe care o deţine la divizia spaniolă Endesa. Urmarea este că grupul italian a anunţat de mai multe ori că nu este preset să-şi vândă activele slovace.

Pavlis a sugerat că dacă ajunge la o înţelegere cu  Enel, guvernul ar putea fi interesat să cumpere o parte din acţiunile SEAS deţinute de italieni.

„Pentru noi, situaţia ideală ar fi să ne majorăm participaţia la 51% sau chiar să preluăm complet compania“, a spus ministrul.