Guvernul dă drumul la banii pentru IMM-uri „cu ţârâita“

Autor: Corina Mirea 23.04.2015

Guvernul a aprobat ieri, prin memorandum, deblocarea a 15 milioane de lei (în jur de 3,4 milioane de euro) pentru a finanţa afacerile „de la zero” înfiinţate sau dezvoltate prin intermediul a şapte programe naţionale pentru sprijinirea IMM-urilor.

Suma deblocată, aferentă lunii aprilie, reprezintă puţin peste 21% din bugetul total de 70 de milioane de lei acordat pentru IMM-uri în 2015 pe parcursul a şase luni.

În martie au fost deblocaţi primii bani pentru afacerile mici şi mijlocii – 10 milioane de lei. Printre programele naţionale care vor primi bani de-a lungul acestui an se numără START (prin care se acordă maximum 125.000 de lei unui antreprenor care vrea să îşi dezvolte mica afacere), SRL-D (prin care se acordă o finanţare nerambursabilă de până în 10.000 de euro pentru prima afacere înfiinţată) sau programul pentru înfiinţarea sau dezvoltarea unor incubatoare de afaceri.

Deşi bugetul pentru IMM-uri este mai mare anul acesta cu circa 20% ca cel de anul trecut, banii ar putea fi în continuare insuficienţi pentru cererea din piaţă.

La fiecare ediţie a programului pentru SRL-D-uri de până în prezent, doar câte 500 din cele de antreprenori au primit finanţare, în condiţiile în care, anual, se înfiinţează câteva mii de afaceri de la zero.