Cu un avans de 10-15% pe an, construcţiile pot aduce 1% din creşterea economică

Autori: Andreea Neferu , Ioan Dornescu 23.04.2015

Prin 2007, într-o periodă de graţie pentru economie, nu era nicio surpriză să citeşti în presă sau în diferite rapoarte că piaţa construcţiilor creşte cu 27% şi încă există loc de creştere (se întâmpla în T1 2007).

După o „vale a plângerii“ întinsă pe şase ani în care criza aproape a înjumă­tăţit valoarea sectorului, construcţiile dau în prima parte din an semnale puternice de revenire şi oferă motive pentru a anticipa o contribuţie însemnată la creşterea PIB.

Construcţiile reprezintă în prezent doar 6,3% din PIB-ul României, faţă de un maxim de 10-11% în perioada de boom. În 2007-2008, sectorul de profil genera o treime din creşterea economică de 7-8% de la acea vreme, dar anul trecut construcţiile au avut o contribuţie zero în avansul PIB de 2,8%.

„Primul trimestru a fost cel mai bun din 2008 încoace“, „am majorat vânzările cu 68%“, „semnalele din prima parte a anului sunt bune“, „infrastructura s-au deblocat“ – acestea sunt declaraţiile unor producători de materiale de construcţii în ultima lună, care arată că pentru prima oară după criză optimismul a revenit pe buzele jucătorilor de profil.