Terapia, prima scădere a profitului din ultimii şase ani. „Este rezultatul taxei de clawback. Am plătit mai mult faţă de cât planificasem.“

Autor: Ioana David 23.04.2015

Terapia din Cluj, cel mai mare producător local de medicamente, a înregistrat un profit net de 86 mil. lei (19 mil. euro) anul trecut, în scădere cu 21% comparativ cu 2013. Aceasta este prima scădere pe care producătorul de medicamente o experimentează în ultimii şase ani şi are loc într-o perioadă în care şi-a schimbat ac­ţionarul, ajungând în „curtea“ Sun Pharma - India - în urma unei tranzacţii internaţionale.

„Este rezultatul taxei de clawback. Am plătit circa 40 de milioane de lei, cu 15 milioane mai mult faţă de cât planificasem“, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia. Compa­nia activează într-o piaţă de 12,3 mld. lei (2,76 mld. euro), puternic reglementată de stat, care este de altfel şi cel mai mare client, generând peste 60% din vânzări. Clawback-ul este o taxă pe care producătorii o plătesc în funcţie de valoarea vânzărilor de produse decontate de stat şi se calculează trimestrial de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sub forma unui procent.