Preşedintele Klaus Iohannis a postat citatul preferat cu ocazia Zilei Cărţii

Autor: Valentina Postelnicu 23.04.2015

”Cu toţii am fost la un moment dat influenţaţi de o anumită carte sau inspiraţi de un fragment cu care ne-am identificat. De Ziua Internaţională a Cărţii, postează şi tu citatul preferat, utilizând hashtagul #Romaniaciteste”, se arată în postarea de pe pagina oficială a preşedintelui Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis prezintă citatul său preferat: ”Nu sunt pierdute decât acele bătălii pe care nu le începi niciodată." Mircea Eliade, Oceanografie.

În imaginea care însoţeşte postarea, preşedintele transmite şi mesajul: ”O România modernă este o Românie educată. Suntem ceea ce citim, iar cărţile ne îndrumă şi ne formează”.

Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor este iniţiată şi sărbătorită de UNESCO, din 1995, în fiecare an, pe 23 aprilie.

În această zi s-a născut şi a murit William Shakespeare. Ziua de 23 aprilie este strâns legată de nume celebre ale literaturii mondiale: Miguel de Cervantes, Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Jules Barbey d'Aurevilly, Rupert Brooke, Halldór Laxness,Vladimir Nabokov şi Maurice Druon.

Ideea a prins foarte repede, mai ales în Spania, unde obiceiul de a oferi o floare pentru fiecare carte vândută de Sf. Gheorghe (23 aprilie) a ajutat la promovarea evenimentului.

Prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului din România.

Începând din 2005, în România, pe 23 aprilie se sărbătoresc Ziua Bibliotecarului din România şi Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor.