Listarea la Londra a urcat cu 3% acţiunile Fondului Proprietatea

Autor: Roxana Pricop 24.04.2015
Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu 3,3% în această săp­tă­mână, până la o cotaţie de 0,9225 lei/titlu, animate de anunţul că listarea se­cun­dară la bursa din Londra este pe ultima sută de metri.

Franklin Templeton, adminis­tra­torul activelor de 12,6 miliarde de lei ale fondului, a anunţat luni, 20 aprilie, că listarea este preconizată a avea loc pe 29 aprilie. Ieri, administratorul a mai anunţat că prospectul aferent listării a fost aprobat de autoritatea de supra­veghere a pieţelor din Marea Britanie, Fi­nancial Conduct Authority, şi a recon­firmat data de 29 aprilie drept data preconizată a listării la Londra. Fondul se va lista pe segmentul Spe­cialist Fund Market operat de bursa de la Londra prin intermediul certifica­telor de depozit (Global Depositary Receipts - GDR). Bank of New York Mellon este banca depozitară a GDR-urilor. Un GDR va avea în spate 50 de acţiuni FP.

Fondul Proprietatea va fi cel mai mare fond închis listat de bursa de la Londra. La Bucureşti, fondul are o capi­ta­lizare bursieră de 11,08 mld. lei (1,8 mi­liarde de lire sterline) şi se tran­zac­ţionează la un discount de 21% faţă de activul net. În prezent, cel mai mare fond de pe piaţa londonează SFM este fondul de private equity Har­bourvest Global Private Equity, cu o capitalizare de 714 mil. lire sterline. Acest fond se tranzacţionează cu un discount de 16%.