Managerul care a bătut de 15 ori dobânda la bancă pregăteşte două noi fonduri de investiţii

Autor: Roxana Pricop 24.04.2015
Societatea de administrare Atlas Asset Management, care a reuşit cu fondul mutual Audas Piscator să obţină un randament de 34,6% în euro în primele trei luni din an, de peste 15 ori mai mare decât dobânda bancară adusă de un depozit, a primit acordul Au­torităţii de Supraveghere Financiară pentru un nou fond închis de investiţii – Alchemist.
 
Acesta va fi al cincilea fond închis de investiţii din portofoliul administratorului. Spre deosebire de restul fondurilor închise, Alchemist va atrage resurse în mod privat de la investitori.
 
Societatea a mai depus la ASF docu­mentaţia necesară pentru avizarea a încă unui fond închis, care cel mai probabil va fi denominat în dolari şi va investi în acţiuni americane. Pe piaţa locală mai activează doar două fonduri denominate în dolari – Raiffeisen Dollar Plus, fond închis, şi fondul deschis de investiţii OTP Dollar Bond.
 
Atlas AM, societate condusă din funcţia de director general de Dragoş Balaci, are în ges­tiune active de 66,2 milioane de lei, din care 42 mil. lei sunt plasate în fonduri închise de investiţii. Restul de 24 milioane de lei sunt ac­tive plasate în trei fonduri deschise de inves­tiţii.
 
Fondurile închise de investiţii se adre­sează investitorilor calificaţi şi cu disponi­bilităţi financiare ridicate, iar investiţiile pe care acestea le fac nu sunt publice. Se numesc închise pentru că subscrierile sau retragerile nu sunt posibile decât o dată sau de două ori pe an.