Piraeus Bank şterge datorii de până la 20.000 de euro pentru clienţii din Grecia afectaţi de criză

Autor: Florentina Dragu 24.04.2015

Măsura vizează creditele de nevoi personale şi împrumuturile pe card, se arată într-un comunicat al băncii elene.

De asemenea, Piraeus oferă clienţilor eligibili posibilitatea de a îngheţa temporar ratele pentru plata împrumuturilor ipotecare, în timp ce dobânzile asociate acestor tip de credite vor fi eliminate.

Pentru a beneficia de ştergerea datoriilor, clienţii Piraues Bank trebuie să fie deja înscrişi în programul guvernamental pentru ajutorarea persoanelor cu venituri mici, care a fost aprobat de Parlamentul elen în martie şi care include, printre altele, scutiri de la plata energiei electrice şi vouchere pentru mâncare pentru aproximativ 300.000 de greci.

Băncile greceşti, care depind aproape în totalitate de finanţările acordate de Banca Centrală Europeană prin programul de asistenţă financiară de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), fac faţă cu dificultate retragerilor masive de numerar din partea deponenţilor, în contextul temerilor privind eventuala intrare în incapacitate de plată a Greciei.

Din decembrie anul trecut până spre finele lunii februarie, deponenţii au retras 25 miliarde de euro din băncile din Grecia.