De ce a crescut Conpet cu 30%? Exitul Fondului Proprietatea a adus la Ploieşti economiile „vikingilor“

Autor: Radu Bostan 27.04.2015

Puternicul fond suveran al Norvegiei a devenit anul trecut acţionar la transportatorul naţional de ţiţei din România. De asemenea un fond de investiţii din Finlanda este cel mai mare acţionar minoritar.

Decizia de anul trecut a Fondului Proprietatea (FP) de a lichida cea mai mare parte din participaţia la Conpet Ploieşti (COTE) a pus transportatorul de ţiţei pe ra­darul investitorilor institu­ţio­nali străini, iar achiziţiile derulate de fon­durile mutuale din ţările scan­dinave au urcat titlurile COTE în topul bursei după avansul la şase luni.

În luna ianuarie, capitalizarea Conpet a depăşit pragul de 500 mi­lioane de lei, iar acum valoarea de piaţă a companiei este mai mare de 570 mi­lioane de lei după ce acţiunile au crescut cu 21% de la începutul anului. Cum s-a ajuns aici?

În noiembrie 2014, Fondul a vândut un pachet de 23,6% din acţiunile Conpet printr-un plasament privat accelerat (accelerated book build -ABB) către un grup restrâns de inves­titori, reducându-şi astfel parti­cipaţia în companie de la 29,7% la 6,06%. Vân­zarea a mărit ponderea acţiu­nilor care sunt libere la tranzac­ţionare şi nu con­cen­trate în mâinile unui singur acţionar, iar Conpet a ieşit din conul de umbră în care era blocată în pofida faptului că anunţa constant creşteri ale profitului. Tran­sportatorul a încheiat anul trecut cu un câştig net de 51,4 milioane de lei lei, în creştere cu 64% faţă de anul an­terior.

„Compania a avut mereu rezultate bune, dar ABB-ul este cel care a trezit ac­ţiunea la viaţă“, a comentat un bro­ker. Oferta FP a atras atenţia fondu­rilor de investiţii străine, deja prezente pe bursa de la Bucureşti cu plasamente în OMV Petrom (SNP), Transelectrica (TEL) sau Transgaz (TGN), şi care au profitat de ocazie pentru a lua poziţii în acţiunile subevaluate ale unui alt monopol reglementat din sectorul energetic.