Doi din trei analişti financiari pariază pe îmbunătăţirea condiţiilor de business în următoarele 12 luni

Autor: Andra Oprescu 27.04.2015

Încrederea analiştilor în economie a continuat să crească în martie pentru a doua lună consecutiv şi a atins maximul istoric, evoluţia fiind determinată atât de condiţiile actuale, cât şi de aşteptările viitoare.



Indicatorul de încredere ma­cro­economică calculat de CFA Ro­mânia a crescut luna trecută cu 5,8 puncte faţă de februarie, ajungând la cea mai mare valoare înregistrată până acum, de când este calculat (mai 2011) de 68,1 puncte.

Încrederea analiştilor financiari în economia românească a revenit pe creştere şi datorită aşteptărilor pozitive legate de evoluţia economiei în perioada următoare.

Majoritatea analiştilor şi-au îmbunătăţit în ultima perioadă prognozele de creştere eco­nomică pentru România în acest an. Printre cei mai optimişti sunt analiştii Băncii Tran­silvania, care prognozează pentru 2015 o creştere economică de 4,1%. ING Bank şi-a majorat şi ea luna aceasta estimările de creştere economică de la 3,1% la 3,3%. Şi luna trecută mai multe bănci, printre care şi BCR, şi-au revizuit în sens pozitiv prog­no­zele de creştere economică pentru anul acesta. Creşterea eco­nomică ar putea fi sus­ţinută în acest an şi de sti­mu­larea consumului prin aplicarea re­du­­cerii cotei TVA, de la 24% la 9%, la toate pro­du­sele alimentare. Inflaţia scăzută, creşterea salariilor şi reluarea creditării în lei susţin şi ele un avans al cosumului, alături de scăderea apetitului pentru economisire din cauza scăderii remuneraţiei la depozitele bancare. Consumul intern a crescut în primele două luni ale anului cu 4,8%.

Ambele componente ale indicatorului de încredere macroeconomică al CFA au atins luna trecută maxime istorice. Astfel, componenta indicatorului care reflectă condiţiile curente a fost de 53,8, în creştere cu 8,6 puncte faţă de luna trecută, iar componenta cu privire la anticipaţii a fost de 7,5 puncte, cu 4,4 puncte peste nivelul din februarie. CFA România a lansat în luna mai 2011 indicatorul de încredere macro­eco­nomică, indicator prin care doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an. Sondajul este realizat în ultima săptă­mâ­nă a fie­cărei luni, iar participanţii sunt mem­bri ai CFA România şi candidaţii pentru ni­velurile II şi III ale examenelor CFA. In­dica­torul de încredere macroeconomică ia va­lori între 0 (lipsa încrederii) şi 100 (în­credere deplină în economia ro­mâ­nească) şi este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la condiţiile curente din mediul de afaceri şi piaţa muncii, dar şi anticipaţiile pe un an.