Afacerea gălăţenilor de la Alex & Comp a fost împărţită între nemţii de la Fuchs şi Dr.Oetker

Autor: Mădălina Dediu Panaete 29.04.2015

Producătorul german Fuchs a achiziţionat divizia de condimente a firmei Alex & Comp din Galaţi, controlată de antreprenorii Dan şi Cătălin Alexandrescu.

În urmă cu o săptămână, producătorul german de aditivi alimentari Dr. Oetker a anunţat că a cumpărat brandul Alex, însă doar divizia care cuprinde ingrediente pentru prăjituri, tot de la firma gălăţeană Alex & Comp.

Compania ceda astfel brandul Alex - ingrediente pentru prăjituri - către Dr. Oetker, dar rămânea cu mărcile Casa Condimentelor şi alte produse bază pentru mâncăruri.

„Această investiţie confirmă interesul nostru strategic pentru piaţa din România, asigură existenţa pe termen lung, a unui număr de 250 de locuri de muncă în România şi consolidează afacerile noastre globale“, a declarat Nils Meyer-Pries, CEO al grupului Fuchs, care în România are afaceri de 70 mil. lei.

Conform datelor furnizate de companie, Fuchs este liderul pieţei de condimente din România, în timp ce Alex & Comp. este numărul trei pe piaţa condimentelor, acest segment aducând firmei gălăţene o cifră de afaceri anuală de 10 milioane de lei.

Aceasta este a doua achiziţie a Fuchs de pe plan local în ultimul an, compania preluând şi  producătorul de ambalaje Flexfoil din Bucureşti, conform datelor apărute în Monitorul Oficial.

La jumătatea anului trecut, Fuchs Condimente Ro, subsidiara locală a grupului german cu acelaşi nume, a primit o infuzie de capital de 18 milioane de lei (4 milioane de euro) de la compania-mamă. Atunci, reprezentanţii companiei nu au spus către ce activităţi vor fi direcţionaţi acei bani. Germanii deţin o unitate de producţie în Curtea de Argeş (jud. Argeş), iar iniţial au avut o fabrică în localitatea Domneşti din acelaşi judeţ. Din 2009, compania a investit peste 50 de milioane de lei în fabrica de la Curtea de Argeş. Fuchs are în portofoliu brandurile Cosmin şi Fuchs.

Firma Alex & Comp, înfiinţată în urmă cu peste 20 de ani, este specializată în fabricarea şi comercializarea ingredientelor pentru patiserie şi deserturi, vopselurilor de ouă, dar şi a conservanţilor.  Compania are o unitate de producţie în localitatea Vânători, judeţul Galaţi. Firma gălăţeană a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de aproximativ 68 de milioane de lei (15,3 milioane de euro), iar pentru anul trecut, conducerea Alex & Comp îşi bugetase afaceri de 70 mil. lei, adică o creştere de 3%.