Bondurile Primăriei Capitalei vor aduce un randament de 5% pentru investitorii de cursă lungă

Autor: Radu Bostan 30.04.2015
Obligaţiunile în lei emise de Primăria Capitalei, care vor fi listate pe bursă la începutul lunii mai, vor aduce un câştig de 5,1% pentru investitorii cu cel mai mare apetit pentru risc, care vor ţine bon­durile în conturi până la cea mai îndepărtată dată a scadenţei, 4 mai 2025.
 
Primăria a vândut săptămâna aceasta, printr-un plasament privat, obligaţiuni în va­loare de 2,2 miliarde de lei, cu scopul de a re­finanţa o emisiune anterioară de bonduri de 500 mil. euro, care ajunge la scadenţă în luna iunie. Oferta a fost împărţită în patru tranşe egale corespunzătoare celor patru maturităţi stabilite: trei ani, cinci ani, şapte ani şi 10 ani. Fiecare tranşă are circa 55.000 de titluri şi o valoare nominală pe obligaţiune de 10.000 lei.
 
Randamentul obţinut de Primărie din partea cumpărătorilor pleacă de la 2,8% pentru bondurile pe trei ani şi ajunge la 5,1% pentru cele cu scadenţa la zece ani. Spre comparaţie, statul s-a împrumutat anul acesta pe perioade similare la randamente de 2,11% până la 3,2%, diferenţa fiind prima de risc percepută de investitori pentru că o munici­palitate este consideră mai expusă riscului de faliment decât un stat.