Profitul turcilor de la Garanti s-a redus cu o treime în primul trimestru

Autor: Liviu Popescu 01.05.2015

Subsidiarele locale ale grupului turc Garanti au înregistrat în primul trimestru un profit net de 30 de milioane de lei (7 mil. euro), în scădere cu 36% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Veniturile operaţionale, cu excepţia celor din tranzacţii cu obligaţiuni disponibile pentru vânzare, au crescut cu aproape 15%, la 172 milioane de lei (39 mil. euro). Banca spune că a înregistrat o scădere cu 50% şi a costului riscului. Veniturile mai mici din tranzacţionare au avut insa un impact semnificativ asupra rezultatului final.

"Rezultatul final nu a fost impactat de cheltuielile totale mai mari, ci de diminuarea rezultatului net din tranzacţii cu obligaţiuni disponibile spre vânzare. Veniturile operaţionale ale Garanti Bank, cu excepţia celor din tranzacţionare, au crescut într-un ritm mai rapid decât cheltuielile, în primul trimestru din 2015, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut", potrivit reprezentanţilor Garanti

Turcii deţin pe piaţa locală o bancă de talie medie, dar şi două firme specializate pe credite de consum şi leasing. Banca a contribuit cu aproape 22 milioane de lei (5 mil. euro) la profitul raportat de Garanti. Profitul băncii a scăzut cu 45% în primul trimestru, deşi veniturile au fost mai mari cu 17% şi au atins 145 milioane de lei (33 mil. euro).

Compania de leasing a raportat un profit de o jumătate de milion de euro, iar cea de credite de consum a avut profit de 1,3 mil. euro.

Garanti avea la finalul primului trimestru credite de 1,36 mld. euro, cu 20% peste nivelul din urmă acum un an. Comparativ cu primul trimestru din 2014, volumul de credite acordate IMM-urilor a crescut cu peste 12%, în timp ce împrumuturile acordate segmentului corporate au avansat cu 8,5%. Creditarea pe segmentul retail a crescut cu 34%.

Subsidiarele locale ale Garanti au aproximativ 500.000 de clienţi persoane fizice, 25.000 de clienţi firme mici şi mijlocii şi 3.000 clienţi corporate. Reprezentanţii băncii spun că volumul depozitelor atrase de la clientelă a crescut cu 61% în primul trimestru comparativ cu perioada ianuarie-martie 2014, fără să menţioneze însă volumul acestora. „Garanti a început bine anul 2015. Creditarea se intensifică, iar depozitele continuă să crească de la o perioadă la alta. Estimăm că vom continua să creştem şi în următoarele luni”, a declarat Ufuk Tandogan, CEO al Garanti.

Garanti raportase pentru anul 2014 un profit net consolidat de 34 mil. lei (8 mil. euro), de 3,5 ori sub nivelul din anul precedent, pe fondul creşterii provizioanelor de risc. În 2013, profitul se apropiase de 120 mil. lei (27 mil. euro), din care câştigul băncii fusese de 93 mil. lei, respectiv 78%. În 2014, banca a făcut profit de numai 9 mil. lei (2 mil. euro).

Banca a integrat în toamna anului trecut compania de credite ipotecare a grupului. Garanti Bank are o reţea de 84 de sucursale şi agenţii şi circa 300 de ATM-uri.