Banca Transilvania, profit mai mare, dar şi provizioane mai mari

Autor: Ciprian Botea 01.05.2015

Banca Transilvania a raportat un profit net de 152 mil. lei (35 mil. euro) în primul trimestru, în creştere cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, rezultat susţinut de câştigurile din tranzacţii cu titluri de stat, având în vedere că veniturile din dobânzi s-au redus, iar cheltuielile operaţionale şi cele cu provizioanele de risc au fost mai mari.

Veniturile nete din dobânzi au însumat 254 mil. lei în primele trei luni, în scădere cu 8%. Totodată, banca a înca­sat 100 mil. lei din comisioane în primul trimestru, cu circa 9 mil. lei peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Datorită focusului pe cross-selling şi creşterii vân­zărilor de produse non-credit, veniturile medii înregistrate pe clienţii activi au crescut cu aproape 30% în primul trimestru fără a fi mărite costurile pentru clienţi”, a declarat George Călinescu, CFO al băncii.

La nivel agregat, veniturile operaţionale au crescut cu 29% în primele trei luni, la 548 de milioane de lei. Cel mai mare impact l-au avut câştigurile aferente activelor financiare disponibile pentru vânzare, în principal titluri de stat.

Creditele nete însumau 17,8 miliarde de lei după primul trimestru, creşterea stocului din perioada ianuarie-martie fiind de echivalentul a 300 milioane de lei disponibile pentru vânzare în valoare de 9,7 miliarde de lei.