O epidemie ameninţă exporturile de oi către ţările arabe

Autor: Gabriel Razi 01.05.2015

„Dacă pierdem comenzile din ţările arabe suntem morţi. Sunt singurele zone care cresc, în timp ce Europa stă pe loc.“



Exportatorii de ovine stau cu animalele pe stoc în ferme de şase luni ca urmare a epidemiei locale de boala limbii albastre, eveniment considerat ca fiind un risc sanitar-veterinar de companiile străine care comandă animale vii din România, spune Apostol Gigică, administrator al Tolil Company din Constanţa, unul dintre marii comercianţii locali de ovine.

Restricţiile locale cu privire la epidemia provocată de boala limbii albastre au fost ridicate de la sfârşitul anului trecut, dar partenerii comerciali externi au cerut ulterior asigurări suplimentare înainte de a relua comenzile într-un ritm susţinut.

„Stăm de şase luni pe loc din cauza bolii limbii albastre. Dacă pierdem comenzile din ţările arabe suntem morţi. Sunt singurele zone care cresc, în timp ce Europa stă pe loc“, spune comerciantul, care face afaceri de 13 milioane de euro pe an.

Tolil Company îşi bazează afacerile pe o fermă de 50.000 de capete de ovine care se concentrează pe exporturi, livrările fiind făcute cu precădere către destinaţii extra-comunitare precum Iordania sau Liban.

„Rulajele anuale sunt şi de trei ori mai mari decât efectivele din fermă. Arabii vin şi cumpără. Iordanienii au venit acum 5-6 ani“, spune Apostol Gigică.

Livrările la extern de ovine vii au crescut de 2,2 ori în ultimul deceniu şi au ajuns la 163 milioane de euro la sfârşitul anului 2014. Alte pieţe cu interes pentru ovinele româneşti au fost Grecia, Italia, Bulgaria sau Ungaria.