Ce riscuri pentru economie anticipează guvernul în 2015

Autor: Iulian Anghel 04.05.2015

Guvernul susţine că unul dintre riscurile pe care trebuie să le înfrunte România în 2015 este acela al unui posibil an agricol prost care ar putea afecta creşterea economică, risc la care se adaugă politica restrictivă în domeniul creditării şi slaba absorbţie a fondurilor UE.

„După anii agricoli 2013 şi 2014 foarte buni, dacă condiţiile climatice vor fi defavorabile în 2015, producţia agricolă ar putea înregistra o contracţie foarte accentuată, cu efect direct în inflaţie şi creştere economică“, arată guvernul în „Planul Naţional de Reformă - 2015“, do­cument în care detaliază modul în care răspunde recomandărilor Comisiei Eu­ropene cuprinse în Raportul de ţară.

Între alte riscuri interne „cu impact în toate sectoarele economice şi cu deosebire asupra întreprinderilor mici şi mijlocii“ guvernul evidenţiază politica restrictivă de creditare a sectorului bancar, cu toate că, subliniază documentul citat, rata de politică monetară a fost relaxată.

„Se aşteaptă revigorarea creditului bancar, dar pentru atingerea obiectivelor de creştere economică este nevoie de o extindere semnificativă a creditării agenţilor economici şi a populaţiei.“

Un alt risc la adresa creşterii economice evidenţiat de guvern este slaba absorbţie a fondurilor europene întrucât ele reprezintă „o condiţie esenţială pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi limitarea datoriei externe“. Însă guvernul crede că în 2015 va exista o creştere economică peste estimările iniţiale şi spune că riscurile enumerate sunt atenuate de măsurile de relaxare fiscală luate.

„Scutirea de la impozitare a profitului reinvestit şi reducerea CAS reprezintă stimulente puternice pentru investiţii şi creştere economică.“

 

Sfidări

+ Un an agricol slab după doi ani foarte buni.

+ Politica restrictivă de creditare.

+ Absorbţia slabă a fondurilor UE.