Aprilie a scos Bursa din groapă cu un plus de 6%

Autor: Roxana Pricop 04.05.2015

Bursa de la Bucureşti şi-a revenit pe neaşteptate în aprilie, ajutată de intrările noi de bani şi de raliul acţiunilor bancare. Brokerii spun că avansul ar putea continua şi în luna mai dacă rezultatele companiilor pe primul trimestru sunt pe placul investitorilor.



Indicele BET, principala referinţă a bursei, ce reuneşte cele mai lichide zece companii, a înregistrat al doilea cel mai ma­re câştig din regiune.

Pe primul loc se situează bursa din Buda­pesta care a accelerat cu 13%. Bursa poloneză s-a apreciat cu 5% luna trecută, iar bursa de la Viena şi-a mai tem­perat creşterea până la un plus de 2,8%. Cu excepţia bursei de la Lon­dra, pieţele de acţiuni vest-europene au închis pe roşu luna aprilie.

„Bursa de la Bucureşti a avut o evoluţie foarte bună în luna aprilie. Anumite evenimente precum finalizarea tranzacţiei de preluare a Volks­bank la Banca Transilvania sau adu­nă­rile generale ale acţionarilor au ani­­mat piaţa şi au deblocat din investi­ţii aducând bani noi în piaţă“, a spus Mar­cel Murgoci, director de tranzac­ţionare la firma de brokeraj Estinvest.

Din rândul acţiunilor lichide, cele mai mari câştiguri au fost înregistrate de acţiunile Banca Transilvania (TLV) cu un plus de 16,67% în aprilie. Avan­sul acţiunilor TLV a urcat astfel la 28% după primele patru luni din an. Acţiunile SIF-urilor care au expuneri ridicate pe acţiunile TLV au fost trase în sus. Mai exact, acţiunile SIF Mol­do­va, cu o expunere de peste 30% din active pe acţiunile TLV, au crescut cu 4,4% în aprilie. La fel şi acţiunile SIF Banat-Crişana, care au crescut cu 6%, în timp ce acţiunile SIF Muntenia au urcat cu 3,7%. În cazul SIF Banat-Cri­şana, reluarea plăţii de dividende i-a fă­cut pe investitori să revină la sentimente mai bune faţă de acţiunile SIF-ului.

Acţiunile BRD Soc Gen au înregistrat a doua cea mai mare creştere lunară din rândul acţiunilor lichide, respectiv de 15%. Brokerii spun că investitorii se aşteaptă ca banca să raporteze rezultatele financiare bune pentru primul trimestru. BRD îşi va anunţa rezultatele financiare pe primul trimestru pe 6 mai.

Şi acţiunile Erste Bank, acţionarul majoritar al BCR, au crescut puternic, cu 10%.

„Anul 2015 are şanse ridicate să fie anul băncilor, după ce anul trecut companiile din energie au fost cele care au supraperformat“, a conchis brokerul.