CEH Hunedoara opreşte concedierile pentru că nu are bani pentru salarii compensatorii

Ziarul Financiar 05.05.2015

Preşedintele Sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că potrivit unui program întocmit anul trecut la nivelul Complexului Energetic Hunedoara în 2015 trebuie concediate 540 de persoane, majoritatea din zona TESA, din energie şi minerit, însă acest lucru nu este posibil din cauza lipsei sumelor necesare.

"Nu sunt suficiente fonduri la nivel de CEH pentru a acoperi prevederile din contractul colectiv de muncă. Persoanele concediate beneficiază de trei până la 12 salarii brute lunare pe companie la nivelul din anul 2014, însă în acest moment CEH nu are fondurile necesare. Ar trebui ca aceste persoane să plece cât mai repede pentru a se elimina din cheltuieli. Poate când CEH va intra în posesia ajutorului de stat se va întâmpla şi acest lucru", a mai declarat Nica.

Fiecare din persoanele concediate beneficiază de sume cuprinse între 9.600 şi 38.400 de lei, potrivit contractului colectiv de muncă.

Potrivit liderului sindical, CEH se află într-un moment de impas, iar în 22 mai Sindicatul Muntele organizează la Petroşani un miting pentru a atrage atenţia asupra situaţiei.

"La miting vor participa mii de oameni, nu doar mineri sau energeticieni, ci şi pensionari sau membri ai familiilor care trăiesc din salariile încasate de la CEH", a mai spus Petre Nica.

Complexul Energetic Hunedoara, cu sediul la Petroşani, judeţul Hunedoara, deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are aproximativ 6.500 de angajaţi.