Marea întrebare în migraţia „rasdacelor“ pe AeRO: vor dori proprietarii să îşi deschidă compania către noi investitori?

Autor: Radu Bostan 05.05.2015

Câteva sute de firme sunt aşteptate să se transfere anul acesta pe piaţa alter­nativă AeRO, ca urmare a desfiinţării pieţei RASDAQ. După mulţi ani petrecuţi într-un con de umbră, cel puţin din punctul de vedere al bursei, întrebarea este dacă proprietarii acestor firme vor permite şi altor investitori să se implice în povestea de creştere a acestor firme sau dacă mutarea pe AeRO va fi doar un exerciţiu formal.

Primele semnale nu sunt încu­ra­jatoare pentru cei care speră la o creştere a lichidităţii odată cu transferul pe AeRO al fostelor „rasdace“. Din cei cinci viitori „imigranţi“ prezentaţi ieri investitorilor de reprezentanţii bursei de la Bucureşti, doar unu şi-a exprimat public intenţia de a accesa piaţa de capital pentru a finanţa un plan de dezvoltare pe un orizont mediu de timp, şi anume producătorul de lactate Lactag Costeşti (LACT).

Celelalte companii care vor îngroşa rândurile ex-rasdacelor transferate sunt producătorul de ulei Argus Constanţa (simbol bursier UARG), controlat de SIF Oltenia, traderul de cereale Comcereal Tulcea (CTUL), controlat de Argus Constanţa, producătorul de accesorii de maşini-unelte IAMU Blaj (IAMU), controlat de SIF Banat-Cri­şana, şi şantierul naval Severnav Drobeta-Turnu Severin (SEVE).