Carburanţii atacă din nou pragul de 6 lei pe litru. Benzina a crescut cu 12% faţă de începutul anului, iar motorina cu 7%. Sortimentele scumpe deja au depăşit acest nivel

Autor: Roxana Petrescu 06.05.2015
Benzina şi motorina se îndreaptă din nou spre pra­gul de 6 lei pe litru, în timp ce sortimentele scumpe deja au depăşit acest nivel, după o serie de scumpiri suc­ce­sive aplicate de la începutul acestui an de com­paniile pe­tro­liere.
 
Scumpirile au fost generate mai ales de evoluţia bari­lului de petrol care ieri se tranzacţiona la circa 67 de dolari, în creştere faţă de nivelul de 51 de dolari de la începutul anului.
 
Potrivit datelor colectate de ZF de pe site-ul Petrom, cel mai mare jucător din piaţa petrolieră locală, com­parativ cu primele zile ale anului, ieri ben­zina stan­dard era cu aproape 12 procente mai scumpă, în timp ce mo­torina costa cu 7% mai mult, în lei.
 
Astfel, un litru de benzină costa ieri la staţia Petrom de pe strada Lu­cre­ţiu Pătrăşcanu 5,86 lei, în timp ce mo­to­rina se vindea cu 5,76 lei.
 
Deja, sortimentele premium de ben­zină şi motorină au depăşit pragul de 6 lei pe litru.
 
La finalul anului trecut, pe fondul prăbuşirii pre­ţu­lui petrolului de la maximul de 115 dolari din iunie chiar sub nivelul de 50 de dolari, preţul benzinei a co­borât sub pragul de 5 lei pe litru pentru prima dată în ul­timii patru ani de zile. Odată cu redresarea pre­ţului pe­trolului însă, şi preţul carburanţilor a intrat pe o pan­tă ascendentă, petroliştii fiind grăbiţi să-şi recu­pe­reze încasările mai ales în contextul în care cererea în vo­lume deocam­dată nu dă semne de revenire.
 
De altfel, cel mai bun scenariu pentru anul acesta le­gat de evo­luţia pieţei este o stagnare a volumelor, po­trivit celor mai recente informaţii furnizate de com­panii.