Susli readuce Praktiker pe profit după cinci ani în care retailerul a adunat pierderi de 280 de milioane de lei

Autor: Ioan Dornescu 06.05.2015

Antreprenorul de origine turcă a construit bugetul Praktiker din acest an pe o creştere a vânzărilor cu 11%. Şi anul trecut cifra de afaceri a crescut uşor.

Retailerul de bricolaj Prak­tiker, preluat în prima parte a anului trecut de omul de afaceri de origine turcă Omer Susli, a trecut pe profit în 2014, cu un câştig net de 90 de milioane lei (20,5 mili­oane euro) după pier­derile de 72 de milioane de lei (16,4 mi­lioane euro) din 2013.

Revenirea pe profit vine la capătul mai multor optimizări de costuri pe servicii şi utilităţi, precum şi după renegocieri de contracte.

„Explicaţiile pri­vind trecerea pe profit sunt foarte multe. Am avut o serie de reduceri de costuri din re­negocierea chi­riilor, energie sau cu­răţenie, dar am reuşit şi reclasi­ficarea contrac­te­lor de leasing în contabilitate“, a declarat Susli pentru ZF.

În perioada 2009-2013 pier­derile Praktiker s-au ridicat la aproape 280 de milioane de lei, cele mai abrupte fiind în 2011, când a fost înregistat un rezultat negativ de 82 de milioane de lei, potrivit datelor raportate la Finanţe.