Grecia este paralizată încet de un faliment intern

Autor: Luiza Chiroiu 06.05.2015
Blocarea finanţării de la creditorii interna­ţionali şi insuficienţa banilor din surse interne au adus Grecia într-un default intern, simţit de medici şi de alţi angajaţi din sistemul public şi mai ales de furnizorii statului.

Guvernul lui Alexis Tsipras a ajuns la fundul sacului, iar efectele se răsfrâng în primul rând asupra angajaţilor din sistemul de stat, întrucât salariile au început să le fie plătite cu întârziere, relatează BBC. „Suntem în urmă cu o lună cu salariile. Nimeni nu ne spune când sau dacă ne vom primi următoarea leafă“, a afirmat un angajat al unei instituţii culturale finanţate de stat.

Şi situaţia doctorilor din sistemul de stat este elocventă în acest sens. Deşi medicii şi-au primit salariile fără întârziere, guvernul nu le-a mai plătit orele suplimentare de patru luni.

„Săptămâna trecută am primit banii pentru orele în care am fost de gardă în decembrie“, a spus un doctor de la un spital din Salonic.

Problemele din sistemul public de sănătate sunt chiar mai grave, furnizorii spitalelor ameninţând că nu vor mai continua să livreze aparatura şi materialele necesare funcţionării dacă nu-şi primesc banii. „În ultimele patru luni, am avut de-a face cu o suspendare a plăţilor neanunţată oficial“, potrivit unei asociaţii a furnizorilor de materiale medicale.

Cu această incapacitate de plată a guvernului se confruntă aproape toate sectoarele, de la edituri la furnizorii din domeniul militar.

„Plăţile sunt mult întârziate. Înainte exista măcar un flux constant al plăţilor făcute de ministerul educaţiei. Acum ni se spune să aşteptăm“, spune directorul unei edituri.

În aceeaşi situaţie sunt şi furnizorii de alimente pentru Armată, care apreciază că statul este „cel mai prost client“ în prezent.