Firmele prind curaj: băncile au primit 100.000 de cereri de credite în martie

Autor: Ciprian Botea 06.05.2015
Centrala Riscului de Credit, un organism al BNR care colectează date despre creditele de valori mari, a eliberat în luna martie circa 99.000 de rapoarte la cererea băncilor de a afla informaţii despre clienţii potenţiali, cu 2% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Baza de date a Centralei Riscului de Credit este utilizată în general de bănci pentru verificarea clienţilor firme pentru a afla istoricul de credit al persoanelor fizice folosind baza de date a Biroului de Credit. CRC colectează date doar despre debitorii cu expuneri mai mari de 20.000 de lei.

„Se simte o creştere a interesului în zona creditelor de investiţii, dar în continuare cele mai mari volume sunt pentru credite de capital de lucru. Nu văd însă o revigorare a creditării pe segmentul companiilor, dar există semnale că interesul clienţilor creşte. Şi numărul insolvenţelor a mai scăzut, ceea ce ne dă mai multă încredere să finanţăm“, a declarat Iuliu Mureşan, vicepreşedinte executiv risc al Bank Leumi.

Numărul cererilor de credite a atins un maxim al ultimului an şi jumătate în martie, fiind cu 25% peste media primelor două luni. Pragul de 100.000 de rapoarte eliberate de Cen­trala Riscului de Credit nu a mai fost depăşit din iulie 2013.

Creşterea cererii de credite din partea firmelor este un semnal pozitiv pentru economie, care este finanţată în proporţie de 90% de către bănci, mai ales în condiţiile în care un sondaj de anul trecut al BNR arăta că cererea de credite corporate a scăzut în special din cauza apetitului redus pentru îndatorare al firmelor mici.

Şi creditarea corporate a dat semnale de revenire la începutul acestui an, când au fost semnate câteva contracte de credite sindicalizate importante.