Români la Cannes 2015/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 07.05.2015

Lungmetraje regizate de cineaşti celebri, precum Jacques Audiard, Gus Van Sant, Matteo Garrone şi Paolo Sorrentino, se numără printre cele 17 filme selecţionate în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes 2015, care va avea loc între 13 şi 24 mai. Filmele din selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de la Cannes au fost anunţate într-o conferinţă de presă, organizată la Paris, la care au participat Thierry Frémaux – delegatul general al evenimentului –  şi Pierre Lescure – preşedintele manifestării, aflat la prima sa participare în această funcţie, deţinută până în 2014 de Gilles Jacob.

Organizatorii de la Cannes acordă în mod tradiţional trei locuri pentru filmele franceze. Anul acesta nu face excepţie, iar două locuri au fost atribuite unor regizori care au mai concurat pe Croazetă: „Mon roi”, de Maiwenn, cu Vincent Cassel, Emmanuelle Bercot şi Louis Garrel, şi „Deephan”, regizat de Jacques Audiard, o saga curajoasă despre un refugiat tamil care ajunge să trăiască la periferia Parisului.

Scenaristul şi regizorul Stephane Brize va participa în premieră în competiţia de la Cannes cu pelicula „La loi du marche”, cu Vincent Lindon, un actor care apare cu regularitate în filmele sale, interpretând de această dată rolul unui bărbat în vârstă de 50 de ani care ajunge să lucreze ca gardian într-un supermarket şi să se confrunte cu dileme morale foarte puternice.

Thierry Frémaux a spus că filmele ale căror titluri au fost prezentate în conferinţa de presă de joi reprezintă 90% din line up-ul final, care va fi completat cu alte câteva pelicule ce vor fi anunţate în zilele viitoare, iar selecţia din acest an şi-a asumat multe riscuri. În total, cineaştii care au realizat selecţia din 2015 au vizionat 1.854 de filme. Opt filme de debut se regăsesc în selecţia oficială a festivalului din acest an.

Într-unul dintre cele 17 titluri anunţate joi în competiţia oficială, lungmetrajul „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, joacă şi fotomodelul Mădălina Ghenea.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 13 - 24 mai.

Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen. Juriul secţiunii Un Certain Regard va fi prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

În competiţia oficială au fost selecţionate filmele „Dheepan”, de Jacques Audiard, „La Loi Du Marché”, de Stéphane Brizé, „Marguerite et Julien”, de Valérie Donzelli, „Il Racconto Dei Racconti”, de Matteo Garrone, „Carol”, de Todd Haynes, „The Assassin/ Nie Yinniang”, de Hou Hsiao Hsien, „Mountains May Depart/ Shan He Gu Ren”, de Jia Zhang-Ke, „Our Little Sister/ Umimachi Diary”, de Hirokazu Kore-Eda, „Macbeth”, de Justin Kurzel, „The Lobster”, de Yorgos Lanthimos, „Mon Roi”, de Maïwenn, „Mia Madre”, de Nanni Moretti, „Saul Fia”, de László Nemes, „La giovinezza”, de Paolo Sorrentino, „Louder Than Bombs”, de Joachim Trier, „The Sea of Trees”, de Gus Van Sant, şi „Sicario”, de Denis Villeneuve.

În afara competiţiei vor fi proiectate deja anunţatul „Mad Max: Fury Road”, de George Miller, „Irrational Man”, de Woody Allen, „Inside Out”, de Pete Docter şi Ronaldo Del Carmen, şi „The Little Prince”, de Mark Osborne.

În secţiunea Un Certain Regard vor concura şi două lungmetraje regizate de cineaştii români Radu Muntean şi Corneliu Porumboiu. Regizorul Corneliu Porumboiu a fost inclus, cu lungmetrajul „Comoara”. Cu o acţiune care se concentrează pe doi bărbaţi care trec printr-o mulţime de întâmplări surprinzătoare în încercarea de a descoperi o comoară, filmul „Comoara”, cu un scenariu care îi aparţine lui Corneliu Porumboiu, are în distribuţie actori profesionişti în egală măsură cu amatori. Astfel, rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin („Câinele japonez”, „Domnişoara Christina”) şi de actorii amatori Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei, care au fost selecţionaţi după un proces amplu de casting, care s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni.

Radu Muntean a fost inclus secţiunea Un Certain Regard cu cel mai recent film, „Un etaj mai jos”. „Un etaj mai jos” este o coproducţie Germania/ Franţa/ Suedia, completând că este un lungmetraj cu un „buget mediu”. Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.