Cel mai mare „broker“ de obligaţiuni municipale despre bondurile Bucureşti: „Viitorul ne va demonstra dacă dobânda este un benchmark ridicat sau nu“

Autor: Roxana Pricop 08.05.2015
Valentin Miron, directorul general al firmei de consultanţă VMB Partners, cel mai mare consultant de pe piaţa locală de finanţări municipale, spune că obligaţiunile emise de Primăria Capitalei au stabilit un benchmark pentru costurile la care se vor împrumuta de acum înainte celelalte municipalităţi şi că rămâne de văzut dacă dobânda medie de 3,98% plătită de Bucureşti este un cost ridicat sau nu.
 
Pe 5 mai, Bucureştiul a listat la bursa de la Bucureşti obligaţiuni de 2,2 miliarde de lei, la o dobândă medie de 3,98%, pentru a refinanţa eurobondurile care ajung la maturitate pe 22 iunie. Emisiunea a fost structurată pe patru maturităţi de 3 ani, 5 ani, 7 ani şi 10 ani. Dobânda porneşte de la 2,8% (3 ani) şi ajunge la 5,1% pentru maturitatea de 10 ani. Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat în deschiderea şedinţei de tranzacţionare din 5 mai că este cea mai bună dobândă obţi­nută de o municipalitate din România, bugetul primăriei economisind astfel aproximativ patru milioane de lei anual.
 
Pe bursa de la Bucureşti sunt listate însă obligaţiuni emise de municipalităţi mai mici, care plătesc dobânzi mai mici şi decât statul român, deşi teoretic sunt mai riscante decât statul. De exemplu, Primă­ria Municipiului Timişoara plăteşte o dobândă de 1,68% la obligaţiuni de 150 mil. lei emise în 2006 şi cu maturitate în 2026, dobânda este varibilă şi calculată în funcţie de dobânda interbancară ROBOR.