Octavian Radu, proprietarul Diverta, a ieşit de la SIF Moldova cu profit de peste 100% după doi ani

Autor: Roxana Pricop 08.05.2015

Omul de afaceri Octavian Radu a ieşit din acţionariatul SIF Moldova (SIF2) prin vânzarea unui pachet de 2,8% din capitalul SIF-ului pentru 24 milioane de lei. Investiţia i-a adus un profit de peste 100% în doar doi ani, însă nu antreprenorul, ci banca va fi cea care se va bucura de bani pentru că suma va fi folosită pentru a rambursa din credite.

Proprietarul lanţului de librării Diverta era printre cei mai influenţi acţionari persoane fizice ai SIF Moldova, alături de Mihai Rotaru. El a intrat în acţionariatul SIF-ului în anul 2012, când acţiunile SIF Moldova se tranzacţionau la o cotaţie de circa 1 leu, faţă de 1,65 lei în prezent.

În martie 2013, Octavian Radu a ajuns printre cei mai influenţi acţionari cu deţineri, directe şi indirecte, de 4,97% din acţiunile SIF2. Graţie acestor deţineri semnificative, el şi-a asigurat un loc în consiliul de administraţie al SIF Moldova în aprilie 2013, poziţie pe care o deţine şi în prezent. El este administrator neexecutiv şi preşe­dinte al Comitetului de nominalizare la SIF2.

Cea mai mare deţinere de acţiuni, de 2,8% din capitalul SIF2, era trecută pe vehiculul înregistrat în Cipru- Incodyne Limited, pe care omul de afaceri îl controlează. Acest vehicul şi-a lichidat toate acţiunile printr-o tranzacţie pe piaţa tranzacţiilor speciale  -“Deal“  executată pe 5 mai şi intermediată de firma BT Securities. Preţul la care s-a încheiat tranzacţia a fost de 1,64 lei/titlu, cu 1,5% sub preţul din piaţa principală. Valoarea totală a tranzacţiei a fost de 24,5 milioane de lei.