Afacerile Comvex Constanţa s-au redus cu 60%, după scăderea traficului industrial prin port

Autori: Radu Bostan , Roxana Pricop 11.05.2015

Reducerea drastică a traficului de mărfuri industriale prin portul Constanţa a şters 60% din cifra de afaceri a operatorului portuar Comvex (simbol bursier CMVX), care deţine cel mai mare terminal de descărcare a minereului de fier şi cărbune din ţară.

Afacerile companiei au scăzut anul trecut la 70 milioane de lei, faţă de 173 milioane de lei în 2013, după ce cantitatea de fier şi cărbune energetic vehiculată prin terminal s-a redus cu 40%, ca o consecinţă a cererii mai mici de fier în China, închiderii temporare a unui furnal al combinatului siderurgic din Galaţi şi devierii traficului către un port din Croaţia.

În acest context, compania se aşteaptă ca businessul să i se restrângă şi mai mult în 2015, la circa 43 milioane de lei, potrivit bugetului, în timp ce profitul ar urma să scadă de la 9,4 milioane de lei în 2014, la mai puţin de 3 milioane de lei.

Comvex are însă în plan construcţia unui terminal de import-export al cerealelor, acestea fiind printre puţinele categorii de produse al căror trafic prin Constanţa este pe trend pozitiv. Cantitatea de cereale vehiculate prin portul de la Marea Neagră a crescut în ultimii ani cu 15-20% anual, potrivit datelor Administraţiei Portuare.