Costurile finanţării statului în lei, în premieră, mai scăzute decât cele în dolari

Autor: Claudia Medrega 11.05.2015

Costurile aferente finanţării în lei de pe piaţa internă au scăzut în primul trimestru, în premieră, mult sub cele aferente finanţării în dolari pe aceleaşi maturităţi, ceea ce favorizează creşterea finanţării în lei, diminuând atractivitatea împrumuturilor externe în dolari, susţine Ministerul Finanţelor în Strategia privind managementul datoriei publice pentru perioada 2015-2017. De exemplu, pentru maturitatea de 10 ani, randamentele obligaţiunilor în lei s-au plasat sub 3%, în timp ce randamentele aferente unor titluri de aceleaşi maturităţi denominate în dolari au urcat în jurul nivelului de 3,4%.

Datoria contractată în dolari prezintă un grad de risc semnificativ mai ridicat decât cea contractată în euro. Ponderea împrumuturilor în dolari este de aproape 10% din datoria totală. Leul s-a depreciat cu aproape 12% faţă de dolar în primul trimestru. Dolarul s-a apreciat în prima parte a anului la cel mai ridicat nivel faţă de euro, susţinut de semnalele de consolidare a economiei americane şi de interesul sporit al investitorilor pentru activele americane, în contextul perspectivei de renunţare de către FED a politicii de relaxare monetară şi de creştere a ratelor de dobândă pentru instrumentele în dolari.

În ultimii trei ani, volatilitatea cursului de schimb leu/dolar a fost de patru-cinci ori mai mare faţă de cea a cursului de schimb leu/euro. Aşteptările pieţei sunt paritate 1:1 până la sfârşitul anului 2015 pentru cotaţia euro/dolar. La sfârşitul anului 2014, aproximativ 60% din portofoliul datoriei publice guvernamentale era denominat în valută. „Chiar dacă la prima vedere această pondere sugerează o expunere semnificativă la riscul valutar, volatilitatea relativ scăzută a cursului de schimb leu/euro şi ponderea datoriei în valută emisă pe termen lung denominată în euro fac ca riscul aferent acestei expuneri să fie mai uşor de administrat“, consideră Ministerul Finanţelor.