Cine este Andrzej Duda, conservatorul care a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia

Autor: Oana Stupinean 11.05.2015

Conservatorul Andrzej Duda a câştigat duminică primul tur al alegerilor prezidenţiale din Polonia, potrivit unui sondaj anunţat după închiderea urnelor, la ora locală 21.00 (22.00, ora României), relatează Le Figaro în pagina electronică.

Conform unui sondaj realizat pentru televiziunea publică poloneză, Duda (opoziţie) a obţinut 34,8 la sută din voturi şi îl va înfrunta în al doilea tur, pe 24 mai, pe preşedintele în exerciţiu Bronislaw Komorowski, creditat cu 32,2 la sută din voturi.

Andrzej Duda (43 de ani) a absolvit Universitatea Jagellonă din Cracovia, fiind doctor în drept. Aproape 10 ani (perioada 1997- 2006) a fost asistent şi lector la Facultatea de Drept şi Administraţie din cadrul Universităţii Jagellone din Cracovia. Apoi, din 2007 până în 2010 a fost subsecretar de stat în cabinetul Preşedintelui Republicii Polone. În 2011 a devenit consilier municipal, iar în 2014 a ajuns deputat în Parlamentul Republicii Polone.

Între 2007 şi 2011, Duda a servit de asemenea ca membru al Curţii Constituţionale a Republicii Polone (administraţie publică/guvernare). 

În Polonia, rolul preşedintelui este preponderent unul onorific, puterea fiind în cea mai mare parte în mâinile prim ministrului şi guvernului. Totuşi, Comandantul suprem al armatei are puterea de a propune legi şi are drept de veto. 

 Vedeţi aici CV-ul complet al conservatorului Andrzej Duda