FP se judecă cu statul pentru exitul de la IOR

Autor: Roxana Pricop 12.05.2015

Fondul Proprietatea (FP), acţionar minoritar cu 2,8% din capitalul producătorului de echipamente optice IOR Bucureşti (IORB), controlat de stat, a formulat o cerere de chemare în judecată privind constatarea nulităţii absolute a deciziei acţionarilor din 19 februarie când a fost aprobată începerea demersurilor pentru transferul companiei la cota bursei sau pe un sistem alternativ.

Firma IOR, cu o capitalizare de 18,6 milioane de lei, este în prezent tranzacţionată pe piaţa RASDAQ, ce urmează să se desfiinţeze în octombrie. Potrivit Legii 151/2014 , acţionarii com­paniilor tranzacţionate pe această piaţă au fost obligaţi să decidă fie transferul la bursă, pe un sistem alternativ, fie de­lis­tarea. Cel mai mare acţionar al companiei este statul român, care prin intermediul Ministerului Economiei deţine 86,69% din capital. Potrivit unui raport recent publicat de com­panie pe 5 mai, acţionarii IOR au decis în AGA din 19 fe­bruarie cu majoritate de 86,69% din voturi începerea de­mer­surilor pentru transferul companiei la cota bursei sau pe un sistem alternativ, fără a preciza cu exactitate care din aceste opţiuni este cea validă. Raportul din 5 mai înlocuieşte raportul emis de companie pe 30 aprilie cu denumirea „se aprobă admiterea la tranzacţionare pe ATS administrat de BVB”.

Fondul Proprietatea şi-a exprimat intenţia fermă de a se re­trage din acţionariatul IOR şi cere cumpărarea acţiunilor pe care le deţine de către societate la preţul care va fi sta­bilit de către un evaluator. La cea mai recentă cotaţie a ac­ţiu­nilor IORB, de 0,2 lei, pachetul de acţiuni deţinut de FP valorează circa 520.000 de lei.