Rulaje la minime pe bursă: cumpărătorii şi-au luat o pauză

Autor: Roxana Pricop 12.05.2015

Luna mai a debutat cu rulaje reduse cu acţiuni pe bursa de la Bucureşti, doar în una din cele şase şedinţe de tranzacţionare din luna curentă investitorii au tranzacţionat acţiuni în valoare mai mare de 10 mil. euro.

În şedinţa de tranzacţionare de ieri, rulajele cu acţiuni erau de circa 3,6 milioane de euro cu o oră înainte de închidere. Tranzacţiile de ieri sunt apropiate de rulajele raportate vineri şi joi, de circa 3,7 milioane de euro. Maximul începutului de lună a fost raportat pe 5 mai, când tranzacţiile cu acţiuni au urcat la aproape 16 milioane de euro.

„Cumpărătorii au luat o pauză şi nici vân­zătorii nu sunt activi. În lipsa unor eve­nimente sau ştiri care să anime piaţa, tran­zacţiile au scăzut. Mă aştept ca odată cu înce­perea sezonului de raportări pe primul tri­mestru, rulajele cu acţiuni să revină la valori mai ridicate”, a spus Marcel Murgoci, director de tranzacţionare la firma de brokeraj Es­t­invest.

În şedinţa de ieri, cele mai tranzacţionate acţiuni au fost titlurile Romgaz, cu rulaje de 4,5 milioane de lei pe piaţa principală şi cu două tranzacţii de tip „deal” în valoare cumulată de 3,6 mil. lei. Investitorii au mai încheiat un „deal” în valoare de 1,65 milioane de lei cu un milion de acţiuni SIF Moldova (SIF2).

Companiile din sectorul energetic îşi vor anunţa rezultatele financiare pentru primele trei luni în această săptămână. Miercuri, 13 mai, producătorul de gaze Romgaz îşi va anunţa rezultatele, în aceeaşi zi cu Transgaz. Joi, 14 mai, urmează rezultatele Nuclear­electrica, cele ale Rompetrol Rafinare. Vineri, 15 mai, grupul de distribuţie Electrica va anunţa ce a făcut în primul trimestru, la fel şi Transelectrica.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie de pe bursa de la Bucureşti, cu o capitalizare de 22,6 mld. lei, va închide sezonul raportărilor trimestriale cu anunţarea rezultatelor financiare pe 18 mai.

În funcţie de cum arată bilanţurile companiilor în primul trimestru, s-ar putea decide evoluţia bursei din următoarele luni. Indicele BET are un plus de 7% de la începutul anului, în mare parte alimentat de evoluţia mai bună din luna aprilie.

Rezultatele financiare vor da indicii investitorilor despre cum a fost începutul de an şi cum stau companiile în atingerea indicatorilor bugetaţi.