Tranzacţie pe piaţa serviciilor imobiliare: DTZ fuzionează cu Cushman & Wakefield

Autor: Andreea Neferu 12.05.2015

Fondul american de investiţii TPG Capital va prelua compania de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield, pe care ar urma să o integreze cu rivalul DTZ Group, creând astfel una dintre cele mai mari firme de servicii pentru industria de real estate, scrie agenţia de presă Reuters. Astfel, americanii vor prelua businessul Cushman & Wakefield de la familia italiană Agnelli, fondatoare a producătorului auto Fiat, pentru suma de 2 miliarde de euro, care include şi datoriile companiei, iar noua companie va opera sub brandul Cushman & Wakefield, potrivit The Wall Street Journal.

Tranzacţia este cu atât mai importantă pentru piaţa locală cu cât ambele companii, atât Cushman & Wakefield, cât şi DTZ, sunt pre­zente în mod di­rect sau indirect cu ac­ti­vi­tăţi în România. Cushman & Wakefield este prezentă pe piaţa locală prin com­pania Activ Property Ser­vices, cu care este asociată începând din 2013, an în care a decis să renunţe la biroul propriu din România, în contextul unei pieţe imobiliare semiparalizate.

În afară de DTZ, TPG mai este prezent pe piaţa locală prin proiectul Europolis Logistic, pe care îl controlează prin compania cehă P3 Logistic Park.

Prin integrarea DTZ şi Cushman & Wakefield, pe piaţa mondială ar apărea un concurent de talia CBRE şi Jones Lang LaSalle. Finalizarea tranzacţiei este de aşteptat să aibă loc în al patrulea trimestru al acestui an, în funcţie şi de aprobările autorităţilor.

Viitoarea entitate va avea venituri anuale de peste 5 miliarde de euro şi 250 de birouri în peste 50 de ţări.

Firmele de consultanţă şi intermediere imobiliară au „la prima mână“ informaţii despre apetitul de investiţii al dezvoltatorilor şi cererea din piaţa imobiliară, iar în perioada crizei au dezvoltat şi departamente de property management sau de certificare energetică a clădirilor pentru a-şi diversifica sursele de venituri. Piaţa de consultanţă imobiliară are jucători precum Colliers, DTZ Echinox, The Advisers Knight Frank, Coldwell Banker, Jones Lang LaSalle sau CBRE.