Primele 50 de mari companii americane deţin 1.100 mld. dolari în numerar

Autor: Anca Dumitrescu 12.05.2015
Cele mai mari 50 de companii americane deţin lichidităţi de 1.100 miliarde dolari, din care Apple, Microsoft, Google, Pfizer şi Cisco 439 miliarde dolari, în condiţiile în care sistemul fiscal din SUA şi ritmul lent al economiei globale le împiedică să cheltuiască banii câştigaţi în străinătate.

În total, companiile americane dispun de fonduri în valoare de 1.730 miliarde de dolari, potrivit unei analize Moody's citate de Financial Times.

Analiza Moody’s a arătat că în ultimul an a avut loc o creştere de 4% a rezervelor de numerar ale marilor companii, excluzând sectorul financiar.

Creşterea acestor rezerve scoate în evidenţă reticenţa şefilor de companii de a repatria banii din străinătate, chiar dacă se împrumută pentru a finanţa cheltuielile record pentru dividende, răscumpărări de titluri şi achiziţii. Moody’s estimează că 64% din aceste fonduri, respectiv circa 1.100 de miliarde de dolari, sunt păstrate în străinătate, în creştere de la 950 de miliarde de dolari, respectiv 57%, în urmă cu un an. "Au avut loc prea puţine progrese pentru o reformă a sistemului de impozitare a companiilor care să le încurajeze să repatrieze permanent fondurile din străinătate", a declarat Richard Lane, analist la Moody’s. Analiştii băncii Goldman Sachs consideră că o astfel de reformă este improbabil să se întâmple în acest an sau în 2016.