Transmisia politicii monetare încetineşte: piaţa monetară nu s-a mişcat după ultima reducere a dobânzii-cheie

Autor: Ciprian Botea 12.05.2015
Indicatorul pieţei monetare Robor la 3 luni, care indică direcţia dobânzilor la creditele de retail în lei, dar şi la depozite, a rămas în jurul nivelului de 1,4% pe an după şedinţa de politică monetară a Băncii Naţionale de la jumătatea săptămânii trecute, când dobânda-cheie la lei a fost redusă în mod surprinzător la un minim istoric de 1,75% pe an.

Practic, evoluţia dobânzilor pe piaţa interbancară a urmat tiparul de la şedinţa precedentă, de la finalul lunii martie, când transmisia politicii monetare a fost aproape imperceptibilă la nivelul pieţei interbancare. Şi aceasta în condiţiile în care dobânzile interbancare se află de mai multă vreme vizibil sub nivelul dobânzii-cheie a BNR, situaţie încurajată chiar de banca centrală prin menţinerea unui nivel excedentar al lichidităţii din piaţă.

Comparativ, după şedinţa de politică monetară din 4 februarie, când dobânda-cheie a fost redusă cu un sfert de punct procentual, indicatorul Robor la 3 luni a scăzut cu aproape 0,1 puncte procentuale într-o singură şe­dinţă. BNR a redus de trei ori anul acesta dobânda-cheie, în ianuarie, februarie, martie şi mai, ultima miş­ca­re luând prin surprindere piaţa, în condiţiile în care ana­liştii se aşteptau anterior la relaxarea politicii mo­ne­tare doar prin reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii.

Stabilizarea dobânzii Robor ar trebui să însemne şi o stabilizare a dobânzilor la credite, cel puţin pe segmentul împrumuturilor pentru achiziţia de locuinţe, care afişează în acest moment costuri în jur de 4% pe an. La creditele de consum, cu dobânzi de circa 10%, bancherii încă mai au spaţiu pentru a-şi reduce marjele de câştig, mai ales pe măsură ce costurile cu provizioanele de risc scad, iar băncile caută din nou clienţi pentru a-şi reface portofoliile.

Băncile nu s-au mai înghesuit nici să anunţe redu­ce­rea bonificaţiilor la depozite, aşa cum au făcut în trecut la fie­care măsură de relaxare a politicii monetare. Chiar gu­vernatorul BNR Mugur Isărescu i-a criticat în repe­ta­te rân­duri pe bancheri pentru reducerile agresive de do­bânzi la depozite. După ultima şedinţă de politică mo­ne­tară, Isărescu a sugerat că un nivel de 2% al dobânzii la depozite este bun în actualele condiţii şi a afirmat că pe pia­ţa locală nu vom asista la dobânzi real-negative.