Fondurile mutuale din România, codaşele Europei la investiţiile în acţiuni

Autor: Roxana Pricop 12.05.2015

Fondurile de investiţii din România au cele mai mici investiţii în acţiuni din Europa, de sub 5% din activele totale, în condiţiile în care media europeană este de circa 33% din active.

Peste 300.000 de români îşi ţin economiile de 19,7 miliarde de lei în fondurile mutuale. Principalele investiţii ale fondurilor de investiţii româneşti sunt obligaţiunile, în principal cele emise de statul român, cu o pondere de 80% din active. Aceasta este cea mai mare expunere din Europa. A doua clasată în Europa este Italia, unde fondurile de investiţii au investiţii în obligaţiuni de 70% din active, potrivit datelor EFAMA, în condiţiile în care media europeană este de 43%.

„Fondurile locale au ajuns să aibă expunere aşa mare pe titluri de stat deoarece clienţii cu depozite ai băncilor au fost îndreptaţi spre acest tip de plasament, axat pe venituri fixe. În timp aceiaşi clienţi vor sesiza faptul că ratează oportunităţi şi îşi vor retuşa «aversiunea» faţă de risc. Acum predomină frica, pro­babil însă lăcomia se va face simţită în curând“, a spus Andrei Anghel, CFA, consultant de investiţii la Smart Trade Consult.

Pe primul loc în Europa se situează fondurile britanice cu  investiţii de 46% din active în acţiuni.