Cum au început anul băncile de pe podium: au făcut profituri mai mari, dar veniturile din dobânzi continuă să se prăbuşească

Autor: Ciprian Botea 12.05.2015

Scăderea costurilor cu provizioanele sau câştigurile excepţionale din tranzacţii cu titluri de stat sau instrumente financiare derivate au compensat scăderea dramatică a veniturilor din dobânzi.

BCR, BRD şi Banca Transil­va­nia, primele trei bănci locale în func­ţie de active, au obţinut în pri­mul trimestru profituri nete cu o valoare cumulată de 630 mil. lei (140 mil. euro), de patru ori pes­te nivelul din aceeaşi perioadă a anului tre­cut, dar veniturile din dobânzi au con­ti­nuat să scadă, câştigurile mai mari fiind doar rezultatul unui joc al provizioanelor sau al unor venituri excepţionale din tranzacţii cu ti­tluri de stat sau instrumente financiare derivate.

Cea mai mare bancă locală, BCR, care a ra­portat un rezultat pozitiv de 344 mil. lei în pe­rioada ianuarie-martie, a avut venituri ne­te din dobânzi în scădere cu 21% faţă de pri­mul trimestru din 2014, adică 511 mil. lei. Şi aceas­ta în condiţiile în care stocul de credite al băn­cii a continuat să se subţieze şi a ajuns la 31,9 mld. lei. Creditarea a scăzut cu echivalen­tul a 700 mil. lei doar în primele trei luni din acest an.