Sidex, minus de 110 mil. euro anul trecut. Combinatul a adunat în 10 ani pierderi de 1 mld. euro

Autor: Carol Dan 13.05.2015

ArcelorMittal Galaţi a raportat pentru anul trecut afaceri de 3,59 mld. lei (808,5 mil. euro) la Galaţi, în scădere cu 3,2% faţă de 2013 şi pierderi de 480 de milioane de lei (110 mil. euro).

Afa­cerile combinatului au fost lovite puternic din trei părţi, respectiv reducerea cererii de oţel, scăderea pre­ţu­lui oţe­lului şi concurenţa Turciei şi Ucrai­nei. În urmă cu zece ani combinatul avea afaceri de peste 6,3 mld. lei.

Fostul SIDEX, una dintre mândriile erei industriale comuniste, controlat în prezent de miliardarul indian Laksh­mi Mittal, unul dintre cei mai bogaţi bri­tanici, a înregistrat în perioada 2009-2014 pierderi cumulate de 3,9 miliarde de lei (aproa­pe 1 mld. euro), potrivit calculelor ZF.

„De la şase furnale câte aveau acum 25 de ani, mai au doar unu. Pentru mi­ne este dezolant să merg pe platformă. Acum sunt numai grădini acolo“, sintetizează profesorul Victoraş Geantă, de la Universitatea Politehnică Bucu­reşti, situaţia actuală de la Mittal, combinat pe platforma căruia mai lucrează 6.700 de oameni faţă de 27.000 la privatizare şi aproape 16.000 în 2006.

Reprezentanţii ArcelorMittal Ga­laţi nu au comentat pe marginea rezultatelor financiare de anul trecut. 

Cel mai sever rezultat negativ a fost raportat în 2013, respectiv o pierdere de 741,6 milioane de lei, în timp ce anul 2012 a însemnat un reviriment al afacerilor co­losului gălăţean (5,41 miliarde de lei) la un nivel apropiat de cel din anii buni ai combinatului, respectiv 2005-2007.

Pierderile masive, precum şi costu­rile asociate energiei regenerabile au fost în mai multe rânduri puse pe masă de reprezentanţii combinatului siderurgic, inclusiv miliardarul Mittal, evocând în 2013, într-o vizită la Bucureşti, unde a avut discuţii cu premierul Victor Ponta, posibilitatea retragerii din Europa din cauza preţurilor mari la energie.

Businessul Mittal, cel mai mare angajator din Galaţi şi cea mai mare com­panie din judeţ după cifra de afaceri, în­cearcă să îşi găsească un viitor în noile con­diţii, unde, la nivel global ce­rerea nu şi-a revenit, iar China face jocurile.

Preţul oţelului a oscilat masiv în ul­ti­mii şase-şapte ani, de la un nivel de pes­te 1.200 dolari/tonă în 2008, la 400 $/ tonă în 2009, reiese din datele Bursei de Metale din Londra. În 2010 pre­ţul începuse să crească, depăşind pra­gul de 600 $/tonă pentru ca apoi să coboare constant până în 2013, când a atins pragul minim istoric de 125 $/tonă.

 

Fostul colos siderurgic Sidex, actualul ArcelorMittal Galaţi, a avut un deceniu dezastruos în privinţa afacerilor, care s-au înjumătăţit. Numărul de angajaţi s-a redus cu aproape 11.000 de oameni, iar pierderile cumulate s-au dus peste 4 mld. lei.

ArcelorMittal Galaţi, companie controlată de miliardarul Lakshmi Mitttal, a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 3,59 miliarde de lei (808,5 milioane de euro), în scădere cu 3,2% faţă de 2013, şi a continuat să adune pierderi, deşi acestea s-au redus cu 35% faţă de anul anterior, la 480 de milioane de lei (110 mil. euro).

WikiZF: Profilul companiei ArcelorMittal Galaţi S.A.

Combinatul este pe pierderi de şase ani încoace şi a avut profit în doar trei din ultimii zece ani. De la o cifră de afaceri de 6,35 miliarde de lei în 2005, compania controlată de cel mai mare producător de oţel din lume, Arcelor­Mittal, a ajuns la afaceri de 3,59 miliarde de lei anul trecut.

Contextul nu a fost unul tocmai favorabil. Criza economică şi financiară a lovit masiv cererea de oţel, atât la nivel mondial, cât şi intern, şi implicit preţul acestui aliaj. Mai mult, în anii 2011-2012 preţul la energie şi gaze naturale a crescut, ceea ce a erodat şi mai mult afacerile companiei. Combinatul din Galaţi a fost construit în anii ’60 şi este singurul combinat integrat de producere a oţelului din România, fiind specializat în fabricarea de produse plate şi tablă galvanizată. Totodată, este cel mai mare producător şi exportator de oţel din România.

Compania cumpără materiile prime din Rusia, Ucraina, Kazahstan, India, Australia, Brazilia şi Statele Unite ale Americii.

Sidex a fost privatizat de statul român în 2001. Preţul plătit de fostul Mittal Steel, actualul ArcelorMittal, a fost de 70,7 milioane de dolari pentru 92,12% din acţiunile statului la combinatul siderurgic.

La momentul priva­tizării, com­binatul avea o capacitate de producţie de 5 mi­lioane tone de oţel pe an. Potrivit profesorului universitar Victoraş Geantă, de la Univer­sitatea Politeh­nică Bu­cureşti, România ar putea încă să absoarbă o astfel de cantitate, chiar dacă în ultimii ani cererea a scăzut.

„Piaţa din România ar putea consuma anual 5 milioane de tone de oţel. România produce 4 milioane de tone, iar un milion de tone vin din importuri din Turcia şi Ucraina“, spune Victoraş Geantă.

În prezent, fostul Sidex are o capacitate de producţie de circa 3 milioane tone oţel. În septembrie 2014, combinatul a anunţat că în 2015 vizează creşterea producţiei la peste 2 milioane de tone, de la estimarea de 1,6 milioane de tone pentru 2014.

Spre sfârşitul anului trecut, Ionel Borş, country manager pentru România al companiei, spunea că ArcelorMittal Galaţi ar trebui să investească 100 milioane euro pentru a ajunge la performanţele unui combinat siderurgic modern şi a promis că „la un moment dat vom investi aceşti bani“.

În opinia lui Geantă, declinul afacerilor ArcelorMittal Galaţi poate fi explicat prin scăderea consumului mondial şi de pe piaţa internă, pe care criza economică a lovit-o sever. O altă cauză este reprezentată de concurenţa din Turcia şi Ucraina, unde preţurile sunt mai mici. Chir dacă România produce oţel mai ieftin ca în Occident, posibilitatea pătrunderii pe pieţele vestice este sub semnul întrebării, apreciază Geantă. „Pieţele de oţel sunt contingente. Nu poţi tu din România să vinzi în Germania sau Japonia, ca exemplu.  Nu poţi intra pe astfel de pieţe dacă nu ţi se dă voie. Treburile astea se fac între guverne“, spune Geantă.

Totuşi, ArcelorMittal Galaţi rămâne unul dintre pilonii exportului românesc. Anul trecut, compania a exportat mărfuri în valoare de 1,94 miliarde de lei, în scădere cu 11,4% de la nivelul de 2,19 miliarde de lei în 2013. Vânzările pe piaţa internă au crescut cu 7,8%, de la 1,52 miliarde de lei în 2013 la 1,64 miliarde de lei anul trecut. Anul 2013, care a marcat şi un preţ minim record pentru oţel de 125 dolari/tonă, l-a adus la Bucureşti pe însuşi Lakshmi Mittal, pro­prie­tarul grupului Ar­celorMittal, cel mai mare pro­ducător de oţel din lume.

Deşi cu ocazia acelei vizite Mittal nu a declarat nimic presei, premierul Victor Ponta, a spus că miliardarul indian a evocat varianta retragerii din Europa din cauza preţurilor ridicate ale energiei. Pe lângă cerinţele expuse de grupul siderurgic odată cu vizita lui Mittal la Bucureşti, Guvernul i-a transmis miliardarului indian că o mai bună coordonare cu celelalte industrii din Româania, implicit cu producătorii de maşini Dacia Renault şi Ford Craiova ar putea fi utilă tuturor.

ArcelorMittal Galaţi este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică din România, iar preţurile în creştere din perioada 2011-2012 au contribuit la erodarea indicatorilor financiari. De altfel, reprezentanţii companiei au avertizat de mai multe ori asupra costurilor ridicate cu certificatele verzi, instrumentul ales de guvernul României pentru sprijinirea producerii de energie din surse regenerabile.

Numărul angajaţilor fostului SIDEX a scăzut cu repeziciune după privatizare. Dacă în 2001 la combinatul gălăţeanu munceau 27.000 de oameni, anul trecut numărul acestora a scăzut la mai puţin de 7.000 de oameni. Pe de altă parte, cheltuielile cu salariile aferente conducerii şi membrilor Consiliului de Administraţie au crescut anul trecut cu 6,8%, la 22 milioane de lei, de la 20,6 milioane de lei în 2013.  Potrivit datelor companiei, anul trecut personalul de conducere număra 50 de persoane. Anul trecut, compania a cheltuit cu salariile angajaţilor suma de 196,9 milioane de lei, în scădere cu 1,8% faţă de 200,5 milioane de lei în 2013.

În timp ce afacerile companiei scad, accidentele de muncă de pe platforma siderurgică se înmulţesc, ajungând anul trecut la aproape acelaşi nivel ca în 2006. Potrivit ArcelorMittal Galaţi, anul trecut au avut loc zece accidente de muncă, dintre care două mortale. Spre comparaţie în perioadă 2011-2013, când nu a fost raportat niciun astfel de incident. De asemenea, în primele patru luni ale anului în curs au fost înregistrate tot atâtea accidente câte în 2014, adică zece. Singurul an din istoria post-privatizare a combinatului în care s-au întâmplat aproape la fel de multe accidente de muncă a fost 2006, când au avut loc opt astfel de incidente. Între 2007 şi 2010 au avut loc în total opt accidente de muncă, potrivit datelor ArcelorMittal Galaţi prezentate la sfârşitul lunii aprilie.