Preţurile cresc marginal, inflaţia anuală coboară la 0,65%

Autor: Iulian Anghel 13.05.2015

Preţurile de consum au crescut în aprilie cu 0,1% faţă de martie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,65%, de la 0,8% în martie.

Potrivit datelor comunicate ieri de INS, alimentele s-au scumpit în aprilie cu 0,33%, iar serviciile cu 0,07%, în timp ce mărfurile neali­mentare au avut preţuri apropiate faţă de martie. Datele INS nu confirmă că pre­ţu­rile au fost umflate masiv de retalieri înainte de reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% de la 1 iunie, decizie care ar putea duce inflaţia la un nivel aproape de zero. Potrivit INS, mai mult s-au scumpit în apilie fructele proaspete cu 5,25%, urmate de categoria „alte legume şi conserve de legume“ cu 3,57%, fructe şi conserve din fructe cu 3,27% şi legume şi conserve de legume cu 2,08%.

S-au înregistrat scăderi însemnate la ouă (- 6,85%) şi la „fasole boabe şi alte legu­minoase“ ( - 2,6%). Comparativ cu aprilie 2014, preţurile măsurate prin Indicele Pre­ţurilor de Consum au urcat cu 0,7%, iar prin Indicele Armonizat al Preţurilor de Con­sum cu 0,6%. Faţă de decembrie anul trecut, preţurile de consum au avansat cu 1,3%.

BNR estimează pentru finele acestui an o rată anuală a inflaţiei de 0,2%, în coborâre de la prognoza de 2,1%, ca urmare a reducerii TVA la 9% de la 1 iunie.

„Decizia de reducere a cotei TVA pentru alimente de la 1 iunie a influenţat anti­cipaţiile inflaţioniste pe termen scurt, de un an, când rata anuală a inflaţiei va fi în jur de 0%, uneori sub 0%. Rata anticipată pentru peste doi ani se consolidează undeva înspre 2%, care este în intervalul nostru ţintit. Se pare că se va consolida la niveluri reduse, nu spre zero, ci spre 2%, un lucru legat şi de ţinta europeană, care este de 2%, ceea ce este un lucru bun“, a declarat săptămâna trecută guvernatorul BNR Mugur Isărescu, citat de Mediafax.

El a arătat că în lunile de vară şi primele luni de toamnă, rata anuală a inflaţiei va coborî chiar spre minus 1%, urmând ca apoi să crească în ultimul trimestru şi să ajungă la finalul anului la 0,2%.

Pentru inflaţia de la sfârşitul anului băncile comerciale estimează procente aproape de zero. În aprilie, în zona euro, preţurile de con­sum s-au stabilizat temperând temerile in­trării în deflaţie care ar ameninţa redre­sarea economică.

Potrivit datelor Eurostat preţurile de consum din aprilie au rămas neschimbate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce au înregistrat scăderi în fiecare lună, începând din decembrie.