Economia creşte peste aşteptări: plus 1,6% faţă de T4, plus 4,3% faţă de T1 2014

Autor: Claudia Medrega 13.05.2015

Economia a înregistrat în primul trimestru o creştere de 4,3%, peste aşteptările celor mai mulţi analişti care anticipau un avans al PIB cuprins între 2,5 şi 3%.

Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,2% pe seria ajustată sezonier faţă de acelaşi trimestru din anul 2014, potrivit datelor anunţate de INS.

Comparativ cu trimestrul anterior, Produsul intern brut a crescut cu 1,6%, pe serie ajustată sezonier.

Începutul de an a venit cu veşti preponderent bune de la principalii indicatori macroeconomici, iar majo­ritatea analiştilor au îmbunătăţit estimările privind creşterea PIB pentru primul trimestru şi pentru întregul an 2015 spre 3%, optimismul fiind reflectat şi de indicatorul de încredere macroe­co­nomică al CFA România. Semnele au fost încurajatoare în primele luni ale anului pentru comerţ, exporturi şi construcţii, şi ceva mai puţin bune pentru industrie, după ce anul trecut creşterea economică a fost de 2,8%, peste aşteptări.

Anul trecut, economia a făcut un salt de 2,8%, peste aşteptări, ascensiunea PIB fiind sus­ţinută atât de cererea externă, cât şi de revenirea cererii interne, în timp ce contribuţia agriculturii a fost modestă. Indus­tria a fost şi anul trecut motorul economiei sus­ţinând alături de comerţul cu amănuntul creş­terea PIB. Economia va creşte în pe­ri­oa­da 2015-2017 cu peste 3% anual, iar în 2018 avansul PIB va ajunge la 4%, consumul in­tern şi in­ves­­tiţiile urmând să fie princi­palele mo­toa­re, po­­trivit Programului de conver­gen­ţă, care este revizuit în fiecare an şi transmis la Bruxelles, după ce este aprobat de guvern. În scenariul aplicării măsurilor de relaxare fis­­cală, creşterea economică va depăşi 4% în­ce­pând cu 2016 şi va ajunge la 4,8% în 2018. Pe parcursul ultimilor şase ani de la iz­buc­ni­rea crizei economice, România a în­re­gistrat o creştere economică de peste 3% doar în 2013, ascensiunea PIB fiind atunci de 3,4%.