BCR vrea să atragă clienţii altor bănci cu o dobândă de 9% la creditele de refinanţare

Autor: Ciprian Botea 14.05.2015

BCR, cea mai mare bancă locală după activele deţinute, vinde credite de nevoi personale pentru refinanţare cu dobândă fixă de 9% pe an şi promite în plus clienţilor care îşi mută creditele de la alte bănci zero comision de analiză a dosarului şi zero comision de administrare. Dobânda promoţională este valabilă pentru solicitările formulate până la finalul lunii iunie şi nu este condiţionată de valoarea creditului sau de încasarea salariului într-un cont deschis la BCR.

Totuşi, banca promite celor care îşi virează salariul în cont aprobarea dosarului în trei ore. Dobânda anuală efectivă la un credit de 18.000 de lei pe cinci ani este de 9,38% pe an. Rata lunară este de 374 de lei, iar suma rambursată până la finalul contractului este de 22.400 de lei. Promoţia este valabilă doar pentru refinanţarea creditelor de la alte bănci, nefiind destinată clienţilor care au credite în derulare la BCR, ceea ce o transformă practic într-un cârlig prin care banca intenţionează să-şi crească numărul de clienţi.

BCR a raportat o scădere în mod constant a umărului de clienţi persoane fizice în perioada de criză. Creditele de consum sunt văzute de bănci ca un instrument facil de refacere a veniturilor puternic afectate de criză, în condiţiile în care chiar şi la dobânzi de 9-10% pe an marjele sunt suficient de generoase, având în vedere că băncile se împrumută la dobânzi de circa 2% pe an. De exemplu, veniturile din dobânzi ale BCR au scăzut cu o cincime în primul trimestru din acest an.

Mai multe bănci au coborât cu dobânzile la creditele de consum sub 10% pe an, dar majoritatea ofertelor care afişează un nivel al dobânzii de o singură cifră sunt condiţionate de virarea salariului în cont. Contul de salariu reprezintă un element de confort pentru bănci, mai ales că împrumuturile de consum nu au garanţii în spate, iar în perioada de criză au fost puternic afectate de neperformanţă.