Cine sunt colegii Marianei Gheorghe din consiliul de supraveghere al grupului ING

Autor: Ciprian Botea 14.05.2015

Mariana Gheorghe, directorul general al OMV Petrom, care a devenit din această săptămână membru al consiliului de supraveghere al grupului bancar olandez ING, va lucra în echipă cu cinci olandezi, un german, un belgian şi o spaniolă. Cei nouă membri ai boadului ING au între 52 şi 78 de ani şi au experienţă în domenii precum banking, energie sau consultanţă.

Veteranul echipei este olandezul Henk Breukink, numit membru al boardului în 2007. El a lucrat anterior pentru administratorul de fonduri F&C şi pentru compania petrolieră olandeză Shell. Preşedinte al consiliului este Jeroen van der Veer, tot cetăţean olandez, care a fost numit membru în 2009 şi este preşedinte din 2011. Neamţul Hermann-Josef Lamberti, care a deţinut funcţia de director operaţional al Deutsche Bank până în 2012, este vicepreşedinte al boardului.

Mariana Gheorghe este a treia femeie din boardul ING, alături de olandeza Carin Gorter, care a lucrat în trecut pentru băncile olandeze ABN Amro şi Rabobank, şi de spaniola Isabel Martin Castella, care are la rândul său experienţă în finanţe, lucrând în trecut pentru Banco Santander şi pentru Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Şi Mariana Gheorghe a lucrat un deceniu pentru BERD la Londra înainte de a ajunge la Petrom, ea având şi cetăţenie britanică.

„În urma numirii Marianei Gheorghe în această funcţie OMV Petrom va beneficia de expunere suplimentară la standardele internaţionale de guvernanţă corporativă. OMV Petrom va beneficia în continuare de implicarea deplină a doamnei Gheorghe, care va dedica suficient timp companiei, având în vedere numărul de întâlniri la care va lua parte în viitorul angajament profesional, precum şi planificarea în avans a acestora“, spun reprezentanţii OMV Petrom.

Mariana Gheorge fusese propusă pentru această funcţie în luna martie, iar la începutul acestei săptămâni propunerea a fost votată în adunarea generală a acţionarilor. Ea a primit şi avizul Băncii Centrale Europene (BCE) pentru a ocupa această poziţie.

 

Jeroen van der Veer - Preşedinte

Cetăţean olandez, născut în 1947

A fost numit membru în consiliul de supraveghere al ING Groep în 2009, iar din 2011 este preşedinte. A fost director executiv al Royal Dutch Shell până în iunie 2009.

 

Hermann-Josef Lamberti - Vicepreşedinte

Cetăţean german, născut în 1956

A fost numit membru în consiliul de supraveghere al ING Groep în luna mai 2013. Anterior a fost, până în 2012, director operaţional al grupului german Deutsche Bank.

 

Eric Boyer de la Giroday - Membru

Cetăţean belgian, născut în 1952

Este membru al consiliului de supraveghere al ING Groep din mai anul trecut. Anterior, a deţinut funcţii executive în ING Groep, ING Bank Olanda şi ING Belgia.

 

Henk Breukink - Membru

Cetăţean olandez, născut în 1950

Este veteranul consiliului de supraveghere al ING Groep, fiind membru din luna martie 2007. Anterior a lucrat pentru administratorul de fonduri F&C şi Shell.

 

Isabel Martín Castellá - Membru

Cetăţean spaniol, născută în 1947

Este membru al consiliului de supraveghere al ING Groep din luna mai 2013. A fost vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii şi a lucrat pentru Banco Santander.

 

Mariana Gheorghe - Membru

Cătăţean român, născută în 1956

Numirea Marianei Gheorghe în boardul ING Groep a fost aprobată de acţionari săptămâna aceasta. Este CEO al OMV Petrom din 2006, iar în trecut a lucrat pentru BERD.

 

Carin Gorter - Membru

Cetăţean olandez, născută în 1963

A fost aleasă membru al consiliului de supraveghere al ING Groep în mai 2013. În trecut, a deţinut funcţii executive în cadrul băncilor olandeze ABN Amro şi Rabobank.

 

Joost Kuiper - Membru

Cetăţean olandez, născut în 1947

Este membru al consiliului de supraveghere al ING Groep din luna mai 2011. Până în martie 2008 a fost membru al comitetului executiv al ABN Amro.

 

Robert Reibestein - Membru

Cetăţean olandez, născut în 1956

A fost aprobat ca membru al consiliului de supraveghere al ING Groep în adunarea generală a acţionarilor din mai 2012. Anterior, a fost senior partner la McKinsey.